avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... lntrerupere plata pensie alimentara pentru copil de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

lntrerupere plata pensie alimentara pentru copil de 23 ani

1/ va rog sa-mi precizati care este modalitatea de a intrerupe plata pensiei alimentare pentru un copil care are 23 de ani , a terminat facultatea si nu cunosc daca munceste sau nu.

Eu as vrea sa fac o cerere de suspendare a platii pensiei la unitatea unde lucrez . Se poate?

Care este modalitatea legala ? ( la unitatea unde lucrez nu am primit nici un raspuns)

2/ Unitatea a procedat corect cand a oprit pensie alimentara pt un copil care a depasit 18 ani fara sa aiba dodava ca acel copil studiaza ?

Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 04:34, 22 Decembrie 2015
In primul rand ar trebui sa oferit mai multe detalii. Trebuie sa vezi ce se precizeaza in dispozitivul hotararii! De regula se precizeaza ca se plateste de catre un parinte pensie alimentara/intretinere pana la 18 ani/pana la finalizarea studiilor universitare maxim pana la 26 de ani!
Puteti obtine o hotarare in constatare si cu aceasta sa faceti dovada ca nu mai datorati pensie!
Trebuie sa vb cu angajatorul sa-i explicati legea.
Dar trebuie sa vedeti clar daca fiul/fica dumneavoastra nu s-a inscris la cursuri de master!
Sper ca v-am fost de folos!
in hotarare se precizeaza pana la 18 ani , iar masterul l-a terminat.
are vreo importanta?
Daca a terminat formele de studii superioare si nu se apuca si de doctorat copilul dumneavrastra. Ar trebui sa explicati societatii ca numai datorati nimic. Dar eu va sfatuiesc ca pentru o mai buna solutionare sa faceti o actiune in constatare asupra faptului ca numai datorati alocatie de intretinere deoarece copilul nu mai urmeaza nicio forma de educatie in prezent! Succes!
Sper ca v-am fost cu folos!
jbl a scris:

in hotarare se precizeaza pana la 18 ani,

cu punct sau cu ceva dupa virgulă?

Daca hotararea este pana la 18 ani...si atat... atunci angajatorul nu poate sa opreasca dupa aces moment decat in baza unei NOI hotarari (data la cererea majorului aflat in continuare de studii). Pentru ca pensia se stabileste de judecator, nu de angajator!

Sau se poate stabili prin intelegerea dintre parinte si MAJOR pentru a evita o judecata.
Altfel spus, nu este neaparat necesar sa existe o hotarare pentru ca un parinte de buna credinta sa contribuie la cheltuielile de invatatura, pregatire profesionala etc. Dar asta inseamna ca parintele plateste din ...buzunar, nu ...forţat de imprejurări, după cum i s-a năzărit angajatorului.
Angajatorul NU poate sa retina din salariu decât în cazurile si condiţiile prevazute de lege. Şi atunci, ori are o poprire dispusa in baza unei hotarări (si reţine legal) ori, daca n-are, atunci salariatul ar putea sa zică: bogdaproste pentru "sponsorizarea" celui aflat in continuare de studii şi totodata sa ceara plata salariului ... integral (diferenţele de salariu neplatit).
Ultima modificare: Marți, 22 Decembrie 2015
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate un părinte să-și oblige copilul căruia îi plătește pensie de întreținere să vină s-o ia de la el, în numerar? vrea acest lucru ca să-l vadă măcar o dată pe lună wazz wazz Buna ziua Cum poate un parinte, al carui copil este student si salariat dar nu vine sa il vada niciodata, sa plateasca pensia alimentara copilului, personal, ... (vezi toată discuția)
Plata pensiei alimentare daca copilul care a impiinit 18 ani pleaca sa studieze in strainatate jtp jtp Salve Intrebarea mea este : se mai plateste pensie alimentare daca copilul a impinit 18 ani si a hotarat sa plece in strainatate si sa studieze ????? ... (vezi toată discuția)
Pina cind se plateste pensia de intretinera(pensia alimentara)? valeriamogos valeriamogos sotul meu are de platit pensie alimentara, conform instantei judecatoresti, pina la terminarea studiilor dar nu mai mult de virsta de 25 ani. Ce se intimpla ... (vezi toată discuția)