avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1039 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare locuinta, contract V-C la notar.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare locuinta, contract V-C la notar.

Buna ziua!
Recent am vandut un apartament pe care l-am detinut ca proprietar - in baza unui contr. de V/C (inca din 1993). Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca dupa incheierea noului contr. de V/C la notar intre mine si viitorii proprietari, (forma autentica) vechiul contract detinut de mine pana la data vanzarii imobilului, (dec.2015) trebuie sa fie predat noilor proprietari? Daca da, care este temeiul legal in baza caruia (unde este stipulat) eu sunt obligata sa transmit noilor proprietari, (cumparatorului) originalul vechiului act de proprietate.? Daca nu, ce am de facut? Precizez ca, notarul nu a vrut sa mi-l restituie dupa verificarea originalului; ba mai mult, la solicitarea mea, el le-a predat noilor proprietari, spunand ca le revine lor. Nu sunt lamurita de ce, intrucat, acel document contine datele mele de la acea vreme, (nu ale lor) de pe vremea cand eu am cumparat pt. prima oara aceasta locuinta.
Va multumesc mult cu anticipatie, pt. raspuns!
Ultima modificare: Duminică, 20 Decembrie 2015
mam2008, utilizator
Cel mai recent răspuns: mam2008 , utilizator 12:47, 20 Decembrie 2015
In cazul tranzactionarii unui bun imobil prin notar sunt necesare acte de proprietate in original:
a) In cazul actelor incheiate in baza Decretului – Lege 61/1990 privind vanzarea de locuinte construite din fondurile statului si din fondul unitatilor economice cu buget de stat, Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, adica pentru imobilele cumparate din fondul locativ al statului:
- Contract de vanzare cumparare;
- Proces verbal de predare primire a locuintei;
- Dupã caz, contract de vanzare cumparare,contract de donatie,contract de imprumut;
- Dovada de achitare integrala;
Aceleasi acte de mai sus, precum si contractul de construire sunt valabile pentru locuintele dobandite inainte de 1989, prin Legea nr. 4/1973 privind dezvoltarea constructiei de locuinte si vanzarea de locuinte din fondul de stat catre populatie si Legea nr. 9/1968 pentru dezvoltarea constructiei de locuinte, vanzarea de locuinte din fondul de stat catre populatie si construirea de case proprietate personala de odihna sau turism, iar pentru locuintele dobandite prin Legea nr. 4/1973 se solicita, in plus,titlu de proprietate.
b) In cazul actelor incheiate la notar – contract de vanzare-cumparare sau dupa caz, donatie, schimb, intretinere, renta viagera sau in cazul apartamentelor dobandite prin mostenire, actele de proprietate de la pct. a) sau b) si certificatul/certificatele de mostenitor.
c) hotarire judecatoreasca cu mentiunea definitiva si irevocabila
d) acte de adjudecare;

Este temeinic si legal ca dv in calitate de vanzator sa predati documentele care atesta calitatea dv de proprietar asupra bunului imobil
Va multumesc tare mult! :-*
Sarbatori fericite, va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada de membru al asociatiei de proprietari Gabriel_2016 Gabriel_2016 In ce conditi un pretins proprietar poate vota la AG sau a avea acces la documentele asociatie. Daca exista art. de lege in care specifica ca acesta trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)
Intrare in legalitate ralecsandru ralecsandru Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu o sugestie. In anul 2002 am cumparat o casa in bucuresti. In actul de V-C apare ca imobilul este format din parter si ... (vezi toată discuția)