avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Nulitate proces verbal contraventie- radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Nulitate proces verbal contraventie- radar

Buna seara,

Pe scurt: amenda radar, agentii au plecat inainte sa semnez, lipsa martor pt refuz de a semna.

O sa incep printr-o scurta prezentare a intamplarii:
In seara 06-12-2015 am fost oprit de o masina neinscriptionata ( logan alb, cu numere civile, radar in mers), in judetul Teleorman. Agentul mi-a adus la cunostinta ca circulam cu 82 km/h in localitate (+32).

Problema intervine in momentul in care agentul citea procesul verbal. In momentul in care am fost intrebat daca am mentiuni, i-am comunicat acestuia ca as dori sa vad actele ce permit functionarea radarului, moment in care am fost intrerupti de al doilea agent, vizibil iritat, care m-a amenintat ca imi va da o a doua amenda de 8000 ron pentru lipsa foaie de parcurs (masina apartinand unei firme, eu circuland in scopuri personale, nu comerciale). mi-au fost inmanate CI si permisul, si mai apoi talonul si asigurarea( mai multe rugaminti langa masina acestora).

M-am intors la masina, si dupa 2 minute, cei doi au plecat cu tot cu procesul de contraventie.
Mentionez ca nu am fost intrebat daca vreau sa il semnez.
Pe 16-12-2015 am primit procesul prin posta pe care este mentionat ca nu am obiectii si am refuzat semnarea( fara semnatura sau datele unui martor).

Acum conform Ordonantei 2/2001 art 19 lipsa martorului sau a unui motiv pentru lipsa acestuia duce la nulitatea procesului de contraventie.

Am nevoie si de parerea voastra.

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:51, 21 Decembrie 2015
Buna ziua,
Lipsa martorului sau a unui motiv pentru lipsa acestuia nu duce la nulitatea procesului de contraventie.
Motivele de nulitate a procesului verbal de contraventie unt prevazute la art. 17 din OG 2, si sunt urmatoarele:
"ART. 17
Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator,
numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa
denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a
semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se
constată şi din oficiu."
multumesc de raspuns. Am verificat art17 din og2/2001 si este total corect ce spuneti. dar cu privire la art 19 din acelasi og2, se poate lega contestatia mea de nerespectarea acestui articol?
Procesul-verbal de contravenţie va fi anulat doar dacă lipsa menţiunilor pe care le-aţi menţionat v-a produs o vătămare care nu poate fi reparată altfel. Citiţi răspunsul meu din topicul de mai jos.
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa semnaturii agentului constatator de pe procesul verbal de contraventie tikva tikva In cazul cand lipseste semnatura agentului constatator de pe Procesul verbal de constatare a contraventiei conform art.17 din O.G. nr.2/2001 privind regimul ... (vezi toată discuția)
Proces verbal circulatie Brasoveanu Florin Brasoveanu Florin Bună seara,un proces vb fără adresa ,cnp,seria buletin a martorului se poate anula în instanță. Mi s-a luat permisul azi ora 8,pt un pieton,care a ... (vezi toată discuția)
Contestaţie amendă contravenţională SzAlex SzAlex Bună ziua, Am primit prin poşă în data de 02.07.15 un proces verbal pentru lipsă rovinietă; fapta a fost savarsită în data de 27.01.15. Am citit ... (vezi toată discuția)