avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conventie matrimoniala nenotata in cartea funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conventie matrimoniala nenotata in cartea funciara

Va scriu urmatoarea situatie:
- in sept. 2013, eu cu iubita mea am facut o conventie matrimoniala (convenţie matrimoniala privind alegerea de către viitorii soţi a regimului separaţiei de bunuri). In discutie a fost imobilul luat prin credit in care suntem coproprietari amandoi. facem separare de bunuri ca in caz de necaz celalalt sa aiba asigurat 50% din imobil indiferent de situatie (mostenitor sau alte rude).
- notarul s-a angajat, conform conventiei incheiate, sa faca notarea in cartea funciara.
- ulterior ne-am casatorit, imobilul este tot in proprietatea noastra. am consimtit sa
- abia acum aprox 1 luna am fost informati, din intamplare, ca nu s-a facut nici o modificare in cartea funciara!
- am fost la notar si mi-a spus ca... de fapt nu platisem nu stiu ce taxa ca sa poata sa dea la notat in CF (de care nu mi se spusese atunci)... in fine... asta e alta problema... . Ideea este ca am semnat o alta cerere de notare in CF, si primesc raspuns ca s-a respins cererea.

Avand in vedere cele de mai sus:
- ce valabilitate/"putere" (in fata unor eventuale atacuri) mai are conventia daca nu s-a facut notarea pana acum? stiu ca ar fi trebuit sa se faca notarea pana sa ne casatorim noi ca sa nu poata fi atacata.
- ce se poate face in aceasta situatie?

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 22 Decembrie 2015
Sebiones, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:35, 22 Decembrie 2015
Pentru evitarea oricarei confuzii:

ERATI coproprietari asupra imobilului in baza actului de dobandire (contract de vanzare sau ce-o fi fost) si respectiv codebitori in actul de creditare ori veunul dintre dvs. DEVENEA in baza conventiei matrimoniale?

Fiindca avea rost o convenţie pentru situaţia din urmă... Dar nu era una de alegere a regimului separaţiei de bunuri, ci eventual una de alegere a regimului comunităţii convenţionale.

Daca eraţi deja coproprietari, atunci conventia aceea incheiată pentru a ..."repara" trecutul care era numai bun aşa cum era, a fost aflarea in treaba şi aruncarea banilor pe drum. O conventie de separare are ..."haz" când antamez viitorul, nu trecutul...

Adica :-/ nu prea pricep nici de ce a fost scrisa, daramite de ce n-a fost ...inscrisa in CF.

O conventie neinscrisa in CF nu poate fi opusa tertilor de buna credinta (care n-au cunoscut-o pe alta cale) dar produce efecte intre soti.

Daca ERAŢI coproprietari atunci ...tot aşa sunteţi/tot aşa aţi rămas, in privinţa acelui imobil indiferent daca din punct de vedere al terţilor apareti ca fiind casatoriti sub regimul comunitatii legale.

Ultima modificare: Marți, 22 Decembrie 2015
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea unui imobil dobandit in timpul casatoriei Radu Aura Radu Aura Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pt urmatoarea situatie. Daca in timpul casatoriei se achizitioneaza un imobil, pe actul de vanzare cumparare( pe actul de ... (vezi toată discuția)
Cumunitate legala-mentiune in acte translative de proprietate? sandina29 sandina29 Buna seara! Eu si sotul suntem casatoriti inainte de 1 oct. a.c. Am cumparat un imobil in oct. a.c. In actul de vanzare cumparare notarul a trecut drept de ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare fara nevasta, cer ajutor cylens cylens doresc sa vand un apartament , dobandit inaintea casatorie. Actual ne-am stabilit in strainatate deci apartamentul nu mai este probabil \"locuinta familiei\", ... (vezi toată discuția)