avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil de 1 an si 4 luni si program de vizite ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil de 1 an si 4 luni si program de vizite desi stam la 500 km distanta

Va rog ajutati-ma cu un raspuns la situatia de mai jos. Eu si sotia am ajuns sa ne certam pe diverse subiecte minore si ea ma ameninta in repetate randuri cu divortul desi eu o ajut zi si noapte cu copilul si vine si mama mea la fel sa o ajute. Nu o jignesc nu ma port violent, vreau doar sa fie liniste si ea sa nu mai inventeze si sa reproseze din orice. Cred ca ii e greu pentru ca sta departe de familia ei, la circa 500 kg distanta.

Copilul are 1 an si 4 luni:
1. in cazul in care am divorta, cum se procedeaza, se da custodie comuna?
2. care ar fi programul de vizite? Poate sta copilul la mine jumatate din perioada si pe urma sa stea la mama cealalta jumatate desi e un drum lung (aprox 500 km) de parcurs cu masina?
3. Daca nu se poate sa fie copilul cu mine la distanta eu ma gandesc sa ma mut si in orasul din care e sotia, pot avea garantia ca in acest caz pot avea copilul cu mine jumatate din timp?

Imi iubesc enorm copilul si nu pot concepe sa stau fara el dar daca nu se poate altfel ma gandesc sa vad ce optiuni sunt sa stau cat mai mult cu el.

Contez mult pe sfaturile dumneavoastra.
Multumesc si o zi buna in continuare.
Cel mai recent răspuns: infoadrian , utilizator 14:32, 22 Decembrie 2015
interpretati gresit ceea ce inseamna custodie comuna, cum ii ziceti dvs. copilul nu e un obiect sa il aveti in custodie si sa impartiti cu cineva custodia bunului.
Ce veti exercita in comun e autoritatea parinteasca, adica ambii veti hotari pt copil ca si pana acum, numai ca fizic cel mic va locui cu mama si va puteti vizita, copilul poate sta si la domiciliul dvs in vacante sau la sfarsit de saptamana.
Din ce ziceti, nu pareti chiar pregatiti pt divort, incercati o mediere cu ajutorul parintilor dvs si ai ei, poate apelati la un psiholog.
Daca ea se muta cu copilul la ai ei si nu va mutati si dvs in acel oras, legatura cu copilul dvs va fi destul de greu de pastrat. Nu e usor sa va vizitati copilul la 500 de km, copilul e mic si va uita daca nu va vede, mai ales ca se intampla deseori ca si parintele rezident sa contribuie la asta.
Ultima modificare: Marți, 22 Decembrie 2015
gi-jane2, moderator
da, corect, copilul nu e un obiect, ok, poate m-am exprimat eu gresit.

1. revin cu intrebarea, ce inseamna custodie comuna de fapt? am inteles ca e jumatate-jumatate, ce presupune?
2. trebuie sa locuiasca numai cu mama sau in timpul in care am dreptul la acele vizite poate locui de fapt si cu mine?

Mi se pare absurd sa locuiasca doar cu mama. Parintii ei nu contribuie la o armonie, din contra, ii sugereaza si mai mult sa vina inapoi acasa, ca acolo are apartament, il da gratis etc...
Va puteti muta impreuna în acea zona, aici unde locuiți, locuiți singuri, stați cu chirie sau cum?
Folosiți impropriu termenul de custodie, custodia se refera la bunuri, dar nu e o problema, ne-am cam obișnuit sa zicem asa.Cand e vb de copii, vb de autoritate parinteasca, asta se exercita în comun, iar autoritatea parinteasca e ansamblul de drepturi și obligații în ce ii privește pe copii.
[ link extern ]

[ link extern ]

Sa exercitati împreună autoritatea parinteasca, nu înseamnă să mutați copilul din casa în casa la interval de o săptămână, nu înseamnă că petreceți timp egal cu copilul, se va tine cont de distanta, de vârstă. Copilul va avea o locuință, fie la mama, fie la tata, iar la celalalt parinte merge în vizita la intervale mai mari sau mai mici de timp.
Vizita poate avea loc și la locuinta sa, puteți sta în concediu acolo, de ex.
Cert e ca dacă nu va înțelegeți, va hotărî instanta în locul dvs.
Aici locuim singuri, fara chirie, avem apartamentul nostru, sotia este din alt oras, la circa 500 km distanta. Nici eu nu sunt din acest oras unde stam acum dar parintii mei sunt la 20 km distanta de el si ne pot ajuta. Parintii ei nu intentioneaza sa se mute mai aproape de noi si ea de destul de dependenta de ei... nu e obisnuita sa stea asa de mult fara sa-i vada desi poate vorbi zilnic cu ei si poate merge la ei in vizita oricand, nu are nicio restrictie de genul asta. Orasul ei e si mai ok ca dezvoltare si tot timpul imi reproseaza ca aici nu avem viitor desi eu aici am un job mult mai ok si cand am incercat sa-mi gasesc job in orasul ei nu mi-am gasit (am incercat sa ma mut si eu in orasul ei dar nu am gasit job).

Daca nu se poate altfel si se ajunge la divort mai mult ca sigur o sa ma mut in orasul ei, de dragul copilului. Asa e, nu am cunostinte de specialitate juridica, d-asta am si apelat pe site la un sfat, e posibil sa ma exprim gresit cand zic custodie.

Ideea pentru mine era sa pot sta cu copilul cat mai mult posibil. Mi-ar placea de exemplu daca as avea sa zicem 3 zile pe saptamana in care sa poata sta la mine. Termenul de vizita mi se pare aiurea, nu imi imaginez cum e sa "vizitez" propriul meu copil. :(
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Așa cum vi s-a mai spus, autoritatea părintească exercitată în comun de către părinți se referă la posibilitatea de a lua decizii cu privire la copil.
Dacă va avea loc un proces de divorț instanța se va pronunța și cu privire la autoritatea părintească, la locuința copilului și la pensia de întreținere. Este bine să solicitați un program de vizitare precum și obligarea mamei la oferirea periodică de informații despre situația copilului.
Având în vedere vârsta copilului instanța de judecată se va pronunța aproape sigur în sensul stabilirii locuinței copilului la mamă. Vă sfătuiesc să solicitați un program de vizitare cât mai larg.

Alte discuții în legătură

Schimbare domiciliu minor aflat in custodia mamei floreamada floreamada Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o parere sau un sfat. Logodnicul meu are o fetita de 9 ani din casatoria anterioara. A divortat in noiembrie 2011, iar ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna Lauralina Lauralina Sunt divortata si am doi copii.in urma divortului avem custodie comuna cu domiciliul copiilor stabilit la mine. Vrem sa ne mutam din oras dar tatal nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Program vizita si schimbare domiciliu ContSters81546 ContSters81546 Buna ziua, Fostul meu sot a cerut sa vitizeze copilul in varsta de un an jumate, o data pe saptamana, 4 ore si sa il ia din prezenta mea. Copilul nu ... (vezi toată discuția)