avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalizari intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalizari intretinere

Am o situatie neclara cu unul dintre locatarii blocului in care locuiesc si unde sunt administrator.
Pentru inceput va pot spune ca nu si-a platit deloc cotele la intretinere in perioada mai 2012 - mai 2014. Ulterior a platit in 2 rate restantele acumulate, dar fara salarii, contributii, fond reparatii si fond de rulment.
Va puteti imagina ca din 2012 si pana in prezent s-a acumulat o suma destul de mare.
Asociatia l-a dat in judecata in mai 2013 si in momentul de fata inca nu s-a rezolvat nimic, cerand expert contabil iar acesta tot taraganeaza expertiza invocand mereu ca nu are toate documentele, desi a incetat de ceva timp sa mai ceara vreun act, iar din tot ce a cerut pana acum i-am dat.
Problema mea este legata de calculul penalitatilor, dat fiind faptul ca el plateste prin banca unde mentioneaza de fiecare data ca plateste cotele pentru luna x, dar fara salarii si fonduri.
Avocata cu care lucrez mi-a sugerat ca sumele de plata sa i le aloc exact asa cum plateste el. Asta inseamna ca eu sa-l penalizez pentru restul de plata ramas pentru toate lunile de cand nu a mai platit el, respectiv mai 2012 - oct. 2015 (sunt 42 de luni pentru care ramane un rest de plata pe care eu il penalizez luna de luna)
Sa va dau un exemplau:
luna mai 2012 cota intretinere 174,59 lei, achitat 125,17, rest 49,42 lei, procent penalizare 0,2%
Perioada calcul 19.11.2015(urmatoare zi dupa data ultimei afisari) - 18.12.2015 (data urmatoarei afisari): 29 de zile
Mentionez ca penalitatile i le aplic dupa 60 de zile de la data afisarii
49,42 x 29 zile x 0,2% = 2,87 lei
Asa procedez cu fiecare luna restanta.

Problema mea este daca modul de calcul este corect.
Plus ca in momentul de fata valoarea toatala a penalizarilor depaseste automat (dat fiind faptul ca nu a platit de atata timp) valoarea totala a tuturor cotelor de intretinere neplatite.
Mentioez de asemenea ca lunar penalitatea nu depaseste cota de intretinere.

Cum este corect?

Va rog din suflet sa ma ajutati pentru ca nu am gasit pe forum o situatie asemanatoare.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:01, 26 Decembrie 2015
mariana_dragus a scris:

Trebuie sa mai mentionez ca penalizarile lunare (suma rezultata lunar de plata ca penalizare) nu depasesc cota de intretinere din luna respectiva. Dar, intr-adevar, adunate depasesc cotele restante de intretinere.
Mai adaug aici ca modalitatea de calcul a penalizarilor a fost acceptata de judecator.

Daca aplicam penalizari pentru restanta de 100 lei din luna mai 2012, in fiecare luna se vor acumula cate 100 lei X 0,2%/zi X 30 zile = 6 lei. Asta inseamna ca dupa 10 luni va avea penalizaride 60 lei iar in luna a 17-a va depasi 100 lei penalizari. In aceasta a 17-a luna va opriti din calculul penalizarilor aferente acelei restante de 100 lei si pastrati constant 100 lei penaizari indiferent cate luni vor mai trece. Procedati asa cu restantele din fiecare luna, adica limitati penalizarile la valoarea restantelor atunci cand ajungeti cu fiecare in luna a17-a.
Restantele care sunt mai noi de 17 luni suporta in continuare penalizari tot pana in luna a 17-a, pana atunci fiind fiecare penalizare mai mica decat restanta.
In acest fel daca adunati fiecare penalizare stopata la nivelul fiecarei restante mai vechi de 17 luni plus fiecare penalizare aferenta restantelor care inca nu au ajuns ca vechime la 17 luni, suma acestor penalizari va fi cu siguranta mai mica decat suma restantelor penalizate sau penalizabile.
Am parcurs acest rationament ca sa intelegeti ca nu este corecta logic si matematica sustinerea dumneavoastra ce am preluat-o in citat.
Pe de alta parte, daca judecatorul a acceptat penalizarile stabilite de dumneavoastra, asta este. O sa asteptati decizia instantei.
Totusi in alt mesaj spunet ca:
Asociatia l-a dat in judecata in mai 2013 si in momentul de fata inca nu s-a rezolvat nimic, cerand expert contabil iar acesta tot taraganeaza expertiza invocand mereu ca nu are toate documentele, desi a incetat de ceva timp sa mai ceara vreun act, iar din tot ce a cerut pana acum i-am dat.

Cine a solicitat expertiza? De regula solicita paratul si nu asociatia. Asta inseamna ca abia dupa ce se depune raportul de expertiza la dosar, judecatorul va analiza si va stabili debitul, tinand cont mai mult sau mai putin de aceasta expertiza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul penalitãtilor la întretinere cioarec carmen cioarec carmen Pe data de 23.05.2013 s-a dat o hotărâre judecătorească prin care se stabilesc datoriile ce le am la întreţinere + penalităţi ,ambele calculate până ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere soso1986 soso1986 Sal, as vrea sa stiu daca se poate de la un expert contabil cum se calculeaza penlizarile la intretinere, am 2000 de lei de plata si administratorul mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere tagana tagana buna ziua sunt restantier de 2 ani de zile si am si eu o intrebare.este normal la o suma restanta de 8000 lei sa mi se aplice o penalizare de 4000 lei...aceste ... (vezi toată discuția)