Daca o autoritate publica este obligata printr-o prevedere legala sa trimita un act unei persoane fizice prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire si o face doar prin scrisoare recomandata simpla, in cazul cand persoana fizica nu recunoaste primirea actului , cum poate proba in instanta ca persoana fizica a primit totusi actul si e de rea credinta ? Eventuala declaratie a factorului postal ca ar fi inmanat totusi scrisoarea recomandata, fara se existe semnatura de primire, poate fi luata in considerare ? Sau autoritatea publica trebuie sa prezinte in fata instantei confirmarea de primire, asa cum legal era obligata, iar daca nu o are actul va fi declarat ca necomunicat ?
Atunci cand postasul aduce recomandate simple, adresantul semneaza de primire pe un formular emis de Of. postal, zilnic, pentru toate recomandatele care se distribuie. Langa semnatura de primire se mentioneaza seria si nr. cartii de identitate.
In mod normal, aceste documente se restituie cu toate semnaturile la Of. postal, la terminarea zilei de lucru.
Puteti solicita Of. postal, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, sa confirme in scris primirea recomandatei de catre destinatar, eventual sa anexeze o copie dupa respectivul PV, certificata de autenticitate cu originalul.
In instanta se poate invoca, totusi, de catre destinatarul recomandatei, ca nu s-a respectat prevederea legala privind trimiterea recomandatei cu confirmare de primire, chiar daca se va prezenta documentul amintit in paragraful anterior.
Va multumesc pentru raspuns, problema este ca destinatarul nu a semnat nimic pentru recomandata simpla, chiar daca a primit-o sau nu in realitate, o semnatura oarecare si datele de pe CI pot fi trecute fictiv de factorul postal(le poate avea in urma inmanarii anterioare a altor obiecte postale), pentru a se disculpa. Ma intereseaza in mod special daca instanta poate socoti actul ca drept comunicat, chiar daca autoritatea publica nu prezinta confirmarea de primire pe care este obligata legal sa o aiba, iar destinatarul nu recunoaste primirea sa.
Nu cred ca instanta va avea in vedere primirea documentului daca autoritatea publica nu prezinta confirmarea de primire/ documentul de la posta, in conditiile in care destinatarul nu recunoaste ca a primit recomandata.
In ceea ce priveste autenticitatea semnaturii si a datelor din cartea de identitate, aflate pe documentul postal, se poate face o expertiza tehnica judiciara, dispusa de catre instanta de judecata, la cererea partii in proces, interesate.