avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

In urma cu 27 de ani, inainte de casatoria civila, mama mea a achizitionat de la tatal meu, pe numele de fata, prin act de vanzare cumparare, jumatate din proprietatea pe care acesta o detinea. Acum s-au despartit( nu au divortat). Eu sunt singurul lor copil iar mama, avand in vedere aceasta situatie, ar vrea sa-mi doneze jumatatea ei, achizitionata prin act de vanzare cumparare. Intreb daca se poate incheia un astfel de act, unde si in ce conditii poate fi atacat si de catre cine. MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 10:39, 26 Iulie 2009
Actul va putea fi atacat după moartea mamei de către moştenitorii rezervatari pentru încălcarea rezervei succesorale. Tatăl dumneavoastră este un asemenea moştenitor, respectiv va fi, dacă la data decesului mamei va mai avea calitatea de soţ. Alţi rezervatari care ar veni la succesiune ar fi fraţii şi surorile dumneavoastră, dacă-i aveţi.

Actul mai poate fi atacat pentru motive de nulitate (relativă sau absolută) chiar şi în timpul vieţii donatarei.

Actul poate fi încheiat doar în formă autentică, deci numai la notar.
themis a scris:

Actul va putea fi atacat după moartea mamei de către moştenitorii rezervatari pentru încălcarea rezervei succesorale. Tatăl dumneavoastră este un asemenea moştenitor, respectiv va fi, dacă la data decesului mamei va mai avea calitatea de soţ. Alţi rezervatari care ar veni la succesiune ar fi fraţii şi surorile dumneavoastră, dacă-i aveţi.

Actul mai poate fi atacat pentru motive de nulitate (relativă sau absolută) chiar şi în timpul vieţii donatarei.

Actul poate fi încheiat doar în formă autentică, deci numai la notar.

O singura completare as avea, si anume: daca mama dvs divorteaza de tatal dvs atunci ar ramane cu partea ei de 1/2 si ulterior facandu-va donatia tatal nu ar mai putea solicita anularea actului de donatie deoarece nu ar mai fi mostenitor rezervatar!
:)
Din ceea ce spuneti dvs. pare a fi un propriu al mamei dvs.
In acest fel .... vanzarea sau donarea acestui (parte din) bun de catre mama dvs. este posibila.
Actele de donatie care privesc imobile terenuri este necesar a fi facute la notar.
Ar trebui sa aveti in vedere ca sunt de preferat actele de vanzare cumparare celor de donatie costurile fiind aceleasi.
Apoi .. ar trebui sa va lamuriti daca prin actul de vanzare cumparare de acum 27 de ani a fost vanduta jumatate din proprietate individualizata -individualizata prin vecini, suprafete, lungimi, latimi, etc- sau a fost vanduta doar o cota de 1/2 neindividualizata.
Actele de vanzare cumparare pot fi atacate fie doar de parti daca este vorba de nulitati relative fie de orice parte interesata daca vorbim de nulitati absolute.
E relativ complicat sa analizam fiecare caz in parte si conditiile pentru fiecare in parte. Nu de alta dar e un curs intreg.
In plus .. e corect ce spun colegii.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2009
Alin Paidiu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)
Act vanzare cumparare daniela 58 daniela 58 buna seara.am si eu o problema,daca puteti sa ma ajutati.suntem 4 frati.tatal meu a decedat.toti am renuntat la mostenire,mama ramanand unica mostenitoare ... (vezi toată discuția)
Contractul de vc raveca raveca in contractul de vanzare cumparare scie asa:\"...consimtim la intabularea in CF a dreptului de nuda proprietate asupra imobilului constructii si teren...pe ... (vezi toată discuția)