avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pot sa divorțez?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pot sa divorțez?

Sunt despărțită de soțul meu de peste 3 ani și aș vrea să divorțez. El e plecat în străinătate și mi s-a spus ca nu va fi procedura completa dacă nu se prezintă,deci nu e posibil! E adevărat?
Cel mai recent răspuns: alcormona , utilizator 18:20, 28 Decembrie 2015
Acuma ce sa faca, sa testeze avocatului inteligenta ?

De divortat, divortati pe motiv ca sunteti despartita in fapt de mai mult de doi ani.
Aveti obligatia sa il citati acolo unde e, in strainatate. Stiti adresa ?
Nu puteti comunica cu el sa trimita macar o intampinare, un raspuns la cererea dvs de divort ?
Nu conteaza daca el vrea sau nu sa se prezinte, ci doar sa il citati corect si sa faceti dovada citarii lui sau daca nu ii stiti adesa, sa dovediti ca ati facut tot posibilul sa o aflati si instanta va incuviinta procedura citarii prin publicitate.

Art. 155

Locul citării

(1) Vor fi citaţi:
6. persoanele fizice, la domiciliul lor; în cazul în care nu locuiesc la domiciliu, citarea se va face la reşedinţa cunoscută ori la locul ales de ele; în lipsa acestora, citarea poate fi făcută la locul cunoscut unde îşi desfăşoară permanent activitatea curentă;
13. persoanele care se află în străinătate, altele decât cele prevăzute la pct. 12, dacă au domiciliul sau reşedinţa cunoscută, printr-o citaţie scrisă trimisă cu scrisoare recomandată cu conţinut declarat şi confirmare de primire, recipisa de predare a scrisorii la poşta română, în cuprinsul căreia vor fi menţionate actele ce se expediază, ţinând loc de dovadă a îndeplinirii procedurii, dacă prin tratate sau convenţii internaţionale la care este parte România ori prin acte normative speciale nu se prevede altfel. Dacă domiciliul sau reşedinţa celor aflaţi în străinătate nu este cunoscut/cunoscută, citarea se face potrivit art. 167. În toate cazurile, dacă cei aflaţi în străinătate au mandatar cunoscut în ţară, va fi citat numai acesta din urmă;



Art. 167
Citarea prin publicitate
(1) Când reclamantul învederează, motivat, că, deşi a făcut tot ce i-a stat în putinţă, nu a reuşit să afle domiciliul pârâtului sau un alt loc unde ar putea fi citat potrivit legii, instanţa va putea încuviinţa citarea acestuia prin publicitate.
(2) Citarea prin publicitate se face afişându-se citaţia la uşa instanţei, pe portalul instanţei de judecată competente şi la ultimul domiciliu cunoscut al celui citat. În cazurile în care apreciază că este necesar, instanţa va dispune şi publicarea citaţiei în Monitorul Oficial al României sau într-un ziar central de largă răspândire.
(3) Odată cu încuviinţarea citării prin publicitate, instanţa va numi un curator dintre avocaţii baroului, potrivit art. 58, care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.
(4) Procedura se socoteşte îndeplinită în a 15-a zi de la publicarea citaţiei, potrivit dispoziţiilor alin. (2).

Detalii: [ link extern ]

Oricum ar fi, cu avocat sau fara, procesul va dura destul dat fiind faptul ca paratul e in strainatate asta daca nu va convingeti sotul sa divortati prin acord.
Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2015
gi-jane2, moderator
Actiunea de divort se solutioneaza daca dvs, in calitate de reclamant, va prezentati la judecata, daca nu, se respinge ca nesustinuta. Celelalte aspecte legate de domiciliul paratului, citarea s.a.m.d sunt doar detalii. Dansul poate sa nu se prezinte pe tot parcursul procesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chemare in instanta prin ziar B_Cosmin B_Cosmin Rog sa-mi spuneti cand reclamantul trebuie sa faca publica, prin ziar, anuntarea de chemare in instanta a paratului si ce art. din codul civil o ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna georgetasolo georgetasolo Sunt divortata de 2 ani si din pacate am custodie comuna cu fostul sot, [editat]( hotararea este definitiva si irevocabila; am divortat in 01.09.2013). Doresc ... (vezi toată discuția)
Decăderea din termenul de opțiune succesorală: poate fi considerat străin de moștenire un succesibil care știe de deces, dar nu vrea să audă de succesiune? nyusziful nyusziful Buna ziua. Am aceasta nelamurire: in urma decesului fiului, a ramas mostenitoare mama si 2 surori vitrege. Mama a acceptat succesiunea in termen, prin ... (vezi toată discuția)