avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... C.M. PARTIAL ORE DE SAMBATA SI DUMINICA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

C.M. PARTIAL ORE DE SAMBATA SI DUMINICA

Am contracte individuale cu timp partial de 2 ore/zi, acord spor de week-end 5%, daca lucreaza sambata si duminica platesc normal 2 ore fara sa dau liber pentru ca acord sporul de week-end ?


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:22, 28 Decembrie 2015
1. Din Codul muncii:

Art. 105
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

2. Asadar un salariat cu CIM cu timp partial nu poate efectua ore suplimentare (deci nu poate lucra nici sambata, duminica si nici in alte zile nelucratoare, de sarbatoare legala).
Munca in zilele de repaus saptamanal nu este munca suplimentara si ,prin urmare, nu intra sub incidenta art.105 C.mun.

In situatia in care un salariat ,indiferent daca este incadrat cu norma intreaga sau cu timp partial , lucreaza in zilele de repaus saptamanal va beneficia cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive
- de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stat de plata,pontaje,revisal Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,am o problema,nu stiu cum sa trec angajatii care au cim la 4h /zi de Luni pana vineri dar ei lucreaza si sambata si duminica pe ture.Cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Pensionar de invaliditate gr. iii cu cim cu 4 ore pe zi LARISA93 LARISA93 Buna ziua, sotul meu este pensionat cu 4 ore are si pensie de handicap si lucreaza si jumatate de norma la o institutie publica. Va rog sa-mi spuneti daca in ... (vezi toată discuția)
La un program de 4 ore se poate lucra in week-end? mi37 mi37 Sunt contabil si trebuie sa intocmesc un contract de munca cu timp partial de 4 ore....acel angajat are voie sa lucreze si in week-end tinand cont ca nu are ... (vezi toată discuția)