avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensionar de invaliditate gr. III cu CIM cu 4 ore pe zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensionar de invaliditate gr. III cu CIM cu 4 ore pe zi

Buna ziua, sotul meu este pensionat cu 4 ore are si pensie de handicap si lucreaza si jumatate de norma la o institutie publica. Va rog sa-mi spuneti daca in cazul acesta are voie cei de la servici sa-l puna a lucra in zilele de sarbatoari legale(1-2 ianuarie) sau sambata si duminica si tura de noapte. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:30, 1 Ianuarie 2016
1. Sotul dvs. este pensionar de invaliditate gr. III si are dreptul sa lucreze cel mult 4 ore pe zi.

2. Fiind vorba de un program cu timp partial de munca nu poate efectua ore suplimentare.

3. Din Codul muncii:

Art. 105
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.





Munca in zilele de repaus saptamanal sau in zilele de sarbatoare legala nu este munca suplimentara si ,prin urmare, nu intra sub incidenta art.105 C.mun.

In situatia in care un salariat ,indiferent daca este incadrat cu norma intreaga sau cu timp partial , lucreaza in zilele de repaus saptamanal va beneficia cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive
- de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

In situatia in care un salariat ,indiferent daca este incadrat cu norma intreaga sau cu timp partial , lucreaza in zilele de sarbatoare legala va beneficia :
- de compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

sau

- i n cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, va beneficia, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Beneficiarii de pensie de invaliditate nu trebuie să lucreze mai mult de jumătate din timpul normal de lucru al locului de muncă respectiv, altfel plata pensiei se suspendă. Dacă aşa se lucrează în mod normal în acea instituţie publică, atunci soţul dvs. nu are ce să facă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

C.m. partial ore de sambata si duminica dana_coman dana_coman Am contracte individuale cu timp partial de 2 ore/zi, acord spor de week-end 5%, daca lucreaza sambata si duminica platesc normal 2 ore fara sa dau liber ... (vezi toată discuția)
Repartizare inegala program - salariat timp partial Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, E corect ca un angajat cu timp partial (4 ore/zi) sa lucreze inegal? Concret: Lucreaza 4 ore, apoi liber, apoi 4 ore, apoi 2 zile libere, apoi ... (vezi toată discuția)
Pontaj munca in ture oti oti Postez dupa o cautare amanuntita in forum,fara succes. Am urmatoarea speta: In cazul salariatilor care lucreaza in ture 12/24 12 /48 li se plateste spor de ... (vezi toată discuția)