avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decadere drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decadere drepturi parintesti

Buna ziua,
As dori si eu ajutor sau sfat in urmatoarea problema:
Sunt insarcina in luna a 8 a. Nu sunt casatorita cu tatal copilului (mai precis ne-am despartit cand eram insarcinata in luna a 4 a). Eu nu doresc ca copilul meu sa-i poarte numele, mai mult nu doresc ca sa aibe vreun drept asupra copilului. L-am rugat sa-mi semneze un act notarial prin care sa renunte de buna voie la orice drept asupra copilului, dar nu doreste (desi crede ca nu este copilul lui). Ce pot face in aceasta privinta?
Cel mai recent răspuns: rarespopa , utilizator 15:08, 27 Iulie 2009
In primul rand, desi nu cunosc motivele pentru care nu doriti ca tatal copilului sa il recunoasca , v-as sfatui catotusi, sa va mai ganditi, deoarece , nu ar fi corect fata de copil, ca in certificatul de nastere , la rubrica unde ar trebui sa apara numele tatalui, sa fie trasa linie. Cand el va fi mic, acerst lucru nu va conta preamult, insa, mai tarziu, atunci cand va incepe sa constientizeze ca are o identitate, si va incepe sa isi foloseasca certificatul ,apoi cartea de identitate, s-ar putea sa resimta lipsa aceasta. Aveti alegerea, va este la indemana, practic, puteti merge sa nasteti intr-un alt oras, la o maternitate unde tatal sa nu afle , iar dupa nasterea copilului veti merge si veti declara copilul pe numele dvs., facand mentiunea ca tatal este necunoscut . Cu atat mai mult cu cat nici nu crede ca este copilul lui, ii putetii ntari aceasta convingere, astfel incat , el sa renunte la intentia de a-l recunoaste. In speranta ca veti face totusi ceea ce ii este favorabil copilului dvs., va urez mult succes si sa aveti o nastere usoara.:)
b_anyela a scris:

Buna ziua,
As dori si eu ajutor sau sfat in urmatoarea problema:
Sunt insarcina in luna a 8 a. Nu sunt casatorita cu tatal copilului (mai precis ne-am despartit cand eram insarcinata in luna a 4 a). Eu nu doresc ca copilul meu sa-i poarte numele, mai mult nu doresc ca sa aibe vreun drept asupra copilului. L-am rugat sa-mi semneze un act notarial prin care sa renunte de buna voie la orice drept asupra copilului, dar nu doreste (desi crede ca nu este copilul lui). Ce pot face in aceasta privinta?

Foarte simplu! Dupa nastere, la inregistrarea copilul , cand vi se vor cere numele parintilor la rubrica numele tatalui se va trece mentiunea -natural (adica tata necunoscut)B-)
Insa mai tarziu copilul va va intreba cine ii este tata si oricum va trebui sa ii spuneti!
Nu cred ca este o solutie deoarece tatal oricum poate intenta actiune in vederea stabilirii paternitatii si a castigarii drepturilor parintesti( vizitare , etc)
cat timp de la nasterea copilului poate intenta actiunea in vederea stabiliri paternitatii? poate obtine celelalte drepturi daca se dovedeste ca nu are poasibilitate de a ingriji copilul, ca nu are o conduita morala adecvata, ca nu are un loc de munca?

"Veritas nihil erubescit,nisi abscondit"-"Adevarul nu se rusineaza de nimic decat numai daca este tinut ascuns"

Indiferent de relatiile pe care le aveti sau le-ati avut cu tatal copilului(doar daca nu este rezultatul unei infractiuni de viol),hotararea dvs. ar putea avea in viitor repercusiuni asupra copilului,care poate beneficia de o pensie de intretinere si caruia indiferent de situatie nu este bine sa ii ingraditi contactele cu propriul tata.Copiii nu nu pot fi invinovatiti ca s-au nascut.Eu v-as intreba daca dvs.in timpul vietii ati beneficiat de grija ambilor parinti ? Daca raspunsul este pozitiv,incercati sa faceti diferenta cu situatia in care unul dintre acestia lipseste,
In afara de aceasta,o sa soseasca candva momentul in care va trebui sa ii spuneti copilului dvs. adevarul.
Si atunci ce o sa-i spuneti ? Asa am vrut eu ca tatal tau ,la acel moment, sa dispara din viata ta.Considerati ca acesta poate fi un raspuns dat unui copil ? Daca da...totul ramane la aprecierea dvs. Dar,inainte de a lua o hotarare,evaluati consecintele ulterioare.

Copilul nu este doar al dv, pt ca nu l-ati conceput singura.
Nefiind casatorita in actul ce va este eliberat la maternitate si pe baza caruia veti obtine certificatul de nastere nu apare numele tatalui – deci copilul nu v-a purta numele tatalui.

Daca el zice ca nu e copilul lui ce va faceti sa credeti ca v-a incerca sa recunoasca acest copil? Dar, daca vrea, va puteti opune numai in instanta... Oricum, recunoasterea o poate face si prin testament daca chiar vrea, deci nu prea se poate vorbi despre un termen.
Citez din codul familiei:
Art. 57 alin. (1) Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Alin. (2) Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.
Alin. (3) Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.

Art. 58 al 2: Daca recunoasterea este contestata de mama, de cel recunoscut sau de descendentii acestuia, dovada paternitatii este in sarcina autorului recunoasterii sau a mostenitorilor sai.

Deci, in fatza instantei dv va puteti impotrivi acestei recunoasteri dar daca el dovedeste ca este tatal copilului nu mai aveti ce face si in certificatul de nastere al copilului ar trebui sa apara si numele tatalui.

Ideal ar fi sa nu va mai stresati acum cu aceasta chestiune pt ca stresul dv se transmite copilului.

Alte discuții în legătură

Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii amoria amoria As dori sa aflu daca tatal copilului poate obliga mama , in instanta, sa treaca copilul pe numele lui. Mai pe larg, situatia este urmatoarea: in urma unei ... (vezi toată discuția)
Cum sa il fac sa imi plateasca pensie alimentara? monyk_dulkik monyk_dulkik Cum as putea sa il fac pe fostul meu iubit care ma lasat insarcinata si ma parasit,sa plateasca pensie alimentara?Totul sa petrecut in spania,dupa care el a ... (vezi toată discuția)