avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul zile concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul zile concediu odihna

Lucrez in sectorul bugetar, la 01.04.2016 o sa intru in concediu de maternitate. Inainte de acest concediu de maternitate as vrea sa-mi iau si concediul de odihna. Intrebarea mea este, la cate zile de concediu de odihna aferent anului 2016 am dreptul in conditia in care la 01.04.2016 intru in concediu de maternitate ????
Si inca ceva, mai am zile de concediu odihna aferente anului 2015, le pot lua anul urmator?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:21, 4 Martie 2016
Concediul medical de sarcina si lauzie (daca le acesta va referiti cand scrieti concediu de maternitate) se considera vechime si va da dreptul la concediu de odihna ca si cum ati fi fost la munca.

In Codul muncii avem:



Art. 145. [durata concediului de odihna]
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.

@ ion_raluca

Pentru anul 2016, aveti dreptul la CO aferent perioadei 01.01.2016 - pana la data intrarii in CCC.

In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

In acest caz, pentru zilele de concediu odihna aferente anului 2015 puteti face cerere de reprogramare sa le efectuati dupa revenirea din CCC.
multmesc frumos!
am revenit cu intrebari.....
de la primaria unde lucrez nu vor sa-mi acorde concediul de odihna pentru anul 2016 aferent perioadei 01.01.2016-pana la data intrarii in CCC pe motiv ca nu pot lua concediu de odihna in avans.
Intrebarea mea este......daca acest concediu de 126 zile de maternitate se considera perioada de activitate prestata, cand pot lua zilele de concediu odihna aferente acestei perioade (126 zile)?
Le pot lua imediat ce incetetaza concediul maternitate si apoi sa intru in CCC ????? sau le pot lua cand imi reiau activitatea la primarie dupa efectuarea CCC, adica peste 2 ani?
Potrivit Codului muncii, perioada concediului de maternitate se considera perioada de activitate prestata - art.145 alin.4.

Zilele de CO le puteti lua si dupa terminarea concediului de maternitate .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna rosflower rosflower Buna ziua! sunt insarcinata in 30 sapt.luna aceasta la sf.ar trebui sa intru in prenatal intrebarea mea este concediul de odihna pe anul acesta este din ... (vezi toată discuția)
Zile de concediu de odihna minunata minunata lucrez in invatamant. in anul scolar 2015 - 2016 am lucrat dupa cum urmeaza: luna septembrie integral, de la 1 octombrie si pana la 31 ianuarie am fost in ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. urmează să intru in concediu de odihnă iar apoi ... diana23ingrid diana23ingrid Bună ziua. Urmează să intru in concediu de odihnă iar apoi aș vrea să intru in cm apoi prenetal. Câte zile de concediu am pe anul 2021? 1,75 * nr de ... (vezi toată discuția)