"Nici un inculpat nu-si poate abroga pedeapsa"-"Nemo nocens sibi ipsi poenas abrogat"/Seneca Philosofus
Este vorba despre prescriptia raspunderii penale,nu despre reabilitare.Conform art.122 lit.c c.pen.,fiind vorba despre o condamnare de 6 ani,termenul de prescriptie pentru fapta comisa de fratele dvs. este de 8 ani.Atentie ! Conform art 123 c.pen.cursul termenului prescriptiei prev,de art.122 c.pen poate fi intrerupt sau a putut fi intrerupt prin" indeplinirea oricarui act care, potrivit legii,trebuie comunicat invinuitului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal.Dupa fiecare intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescrptie"
Astfel ca daca acest termen a fost intrerupt,in cauza sunt aplicabile disp.art.126 c.pen.care se refera la "termenele de prescriptie a executarii pedepsei".Intr-o astfel de situatie termenul de prescriptie,conform lit.b din articolul mentionat este de" 5 ani,plus durata pedepsei ce urmeaza a fi executata,dar nu mai mult de 15 ani,in cazul celorlalte pedepse cu inchisoarea"
Termenele incep sa curga de la dat ramanerii definitive a hotararii de condamnare .
Ar fi bine sa luati legatura cu un avocat care sa verifice situatia fratelui dvs. si care va poate acorda si un ajutor profesionist de calitate
fratele meu a fost judecat in lipsa( fiind in portugalia sa stranga bani pentru un prejuduciu de 1200 dolari) in 2001 si condamnat la 6 ani .a trimis banii, a platit prejudiciul dar nu s-a mai intors considerandu-se nevinovat. va mai putea veni vreodata fara sa aiba probleme?
~ final discuție ~