avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mutarea de pe o functie pe alta fara acordul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mutarea de pe o functie pe alta fara acordul salariatului

va rog sa ma ajutati cu o opinie in ceea ce priveste transferul de pe o pozitie pe alta fara acordul angajatului.

mentionez ca lucrez intr-o multinationala unde am director de agentie si director de grup peste acesta.

la inceputul anului 2015 am fost transferata prin relocare intr-o alta localitate pe o pozitie ce iti acorda un spor de mobilitate dar ma si obliga prin contractul de munca, sa nu ma intorc in orasul meu sau sa imi dau demisia pe o perioada de minim 2 ani. In octombrie mi s-a facut evaluarea si am obtinut un calificativ bun, am primit mai multe oferte din cadrul grupui insa nu le-am acceptat pentru ca eram constienta ca asta insemna renuntarea la sporul de mobilitate ce reprezenta o diminuare cu 30 % din salariu net ce-l incasam deja. Nu am avut niciodata reclamatii la adresa mea, vreun conflict cu cineva sau sa nu imi fac treaba corect si complet, nu am intarziat nicioadata, deci nu am ridicat niciodata motive de nici un fel, mai mult am fost chiar laudata chiar de directorul de grup ca sunt unul dintre cei mai buni oameni ca pregatire profesionala.

cu toate aceastea, intr-o zi, un director de agentie mi-a facut o propunere de a ramane in agentia respectiva, moment in care i-am spus ca astept mai intai o oferta si apoi ma pronunt cu privire la acceptare sau nu.

doar ca, am aflat dintr-un mai ca eu nu o sa mai fiu pe pozitia pe care eram, si ca am fost mutata de catre directorul de grup pe o alta pozitie, si ca totodata mi s-a sters sporul de mobilitate.

este corect sa mi se intample asa ceva avand in vedere ca nu am consimtit acordul meu pe nicio oferta de modificare a pozitiei mele actuale deoarece nu am primit asa ceva???

am facut sesizare la HR, si bine inteles ca sesizarea a ajuns tot la director de grup sa o rezolve, iar acesta mi-a spus ca singura solutie, avand in vedere ca el intelelesese de la mine ca eu am acceptat aceasta mutare (lucru pe care eu nu l-am acceptat niciodata, si nici nu am zi DA la nici o mutare fara sa vad o oferta, dar el asa a zis ca a inteles), ar fi sa mi se majoreze salariu dar dupa o luna cu cei 30% sa pot ajunge la ce am acum, sau sa ma trimita innapoi in orasul meu (lucru ce imi este trecut in CCM ca daca se intmpla asta la initiativa mea va trebui sa platesc despagubiri companiei, si practic era la initiativa mea!)... si totodata mi-a spus sa rezolv cumva cu sesizarea daca vreau sa raman....

este corect ce s-a intamplat?

ma puteti ajuta cu o revenire la sesizarea mea la HR, si sa spun ce mi s-a propus intro maniera cat mai legala (oricum am inteles ca asa aprocedat cu mai multe colege, spunandu-le ca asta e)....

scuzati-ma daca v-am plictisit cu povestirea mea, insa voiam sa va prezint toate aspectele pentru a putea vedea ce as putea sa transmit celor de la HR. nici sa dau foarte tare in dir de grup pt tot asupra mea se va resfrange, insa trebuie totusi cumva prezentata situatia...

va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 4 Ianuarie 2016
1. art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;

d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - felul muncii - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

2. Art.17 C.mun.
...
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
....

3. Ati primit vreo decizie de schimbare a c.i.m.?
inca nu am primit nici o decizie, insa in mod sigur o sa-mi trimita un act aditional...

si nu e vorba de vreo sanctiune sau detasare... directorul meu de grup a comunicat ca eu am fost de acord (lucru pe care eu nu l-am zis niciodata)...

ce pot face sa raman pe aceeasi pozitie pe care sunt? cu ce as putea combate?

multumesc frumos pt raspuns!
Singura modalitate este sa nu semnati actul aditional sau sa contestati decizia unilaterala de modificare a c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare post in timpul detasarii Sesmar Sesmar Buna ziua, va rog sa va exprimati o opinie juridica referitoare la legalitatea desfiintarii unui post de lucru in perioada detasarii, mutarea angajatului pe ... (vezi toată discuția)
Mutare in post de executie si reducerea salariului cyan cyan In ce conditii poate fi mutata o persoana dintr-o functie de conducere intr-una de executie si cu reducerea corespunzatoare a salariului? Daca persoana ... (vezi toată discuția)
Am dreptul sa refuz mutarea pe un alt post? ankalupu ankalupu daca angajatorul decide sa ma mute pe alt department decat cel pentru care am fost angajat, cu alt orar, si eu nu sunt de accord pot refuza? daca refuz ... (vezi toată discuția)