Buna ziua si La multi Ani !
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea situatie de fapt. Un nepot vinde cota parte de pe o suprafata de teren detinuta impreuna cu alte persoane rude cu el. Contractul este intocmit de catre un birou notarial. Dupa semnarea contractului fara martori, vinzatorul si cumparatorul sunt invitati afara, pentru a-si inmina c/v terenului. Dar cumparatorul nu mai vrea sa plateasca pentru ca nu a inteles ordinul de marime a sumei( nu facea diferenta intre zeci de mii si mii- el fiind de alta etnie). In urma acestei situatii nici cumparatorul ,nici vinzatorul nu se intorc la notar, pentru ca acesta ia informat sa se intoarca dupa sarbatori sa le inmineze contractele.
Dupa ceva timp persoanele care mai detin cote parti din total teren s-au sesizat privind dreptul de preemtiune, deorece daca cineva dintre ei vor sa-si faca o constructie nu poate , deoare ce nu are delimitata suprafata.
Fata de cele expuse va rog sa-mi spunti cine a gresit in aceasta speta, notarul sau vinzatorul, care sunt demersurile pentru a se anula tranzactia, inca poate notarul sa procedeze la anulare pentru ca eu cred ca el a gresit. Se poate face o plingere impotriva notarului? Va multumesc anticipat!
Se intelege ca terenul este in intravilan. Trebuia facuta iesirea din indiviziune inainte de vanzare, in mod implicit terenul trebuia sa aiba cadastrul facut.
Notarul nu a gresit cu nimic, el a intocmit actul conform vointei partilor.Daca, ulterior partile s-au razgandit,contractul nu poate fi anulat decat de instanta.Daca terenul este in indiviziune, partile trebuie mai intai sa iasa din indiviziune pe cale amiabila(prin notariat) sau, daca nu se inteleg amiabil,pe cale judecatoreasca, asta in situatia in care nu semneaza la notariat toti proprietari contractul respectiv.
Potrivit art. 634 alin. (1) din noul Cod civil, in lipsa unei stipulații contrare, un coproprietar poate dispune in mod liber de cota-parte din dreptul de proprietate care îi aparține, lucru care bănuiesc că s-a și întâmplat.
În ceea ce privește dreptul de preempțiune, noul Cod civil nu instituie un asemenea drept în cazul terenurilor aflate în intravilanul localităților (despre care înțeleg că este vorba în situația de față în condițiile în care vorbiți despre intenția de realizare a unei construcții) iar, din cele relatate de Dvs., nu rezultă faptul că ar exista un asemenea drept de natură convențională.
Dacă cumpărătorul invocă existența unei erori în sensul art. 1211 din noul Cod civil, poate introduce o acțiune vizând anularea contractului.
Părțile au și posibilitatea de a declara anulabilitatea contractului în mod amiabil în condițiile art. 1246 alin. (3) din noul Cod civil.
În plus, ele pot să pună capăt raporturilor izvorâte din respectivul contract în mod amiabil prevalându-se de dispozițiile cuprinse în art. 1270 alin. (2) din noul Cod civil.
Dacă vânzătorul avea avocat nu se mai ajungea la aceasta situație.
Din moment ce a semnat ca a primit banii are o grava problema.
Actul nu se poate anula pur și simplu.
Doar dacă ambele părți semneaza un act de rezoluțiile se poate.
Notarii asa fac de fel întrucât pe ei nu ii interesează decât autentificarea.
E vina partilor. Nu e vina notarului ca cei doi nu au priceput unul suma, altul ca nu a priceput celalalt... nu inteleg cu contractul, daca s-a inmanat etc.
Actul se anuleaza cu vointa ambelor parti sau in instanta.
Mergeti cu documentul la un avocat. Urgent.