avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariului din cauza retinerii amendei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariului din cauza retinerii amendei

Buna ziua
Ma confrunt cu o problema similara pe care am citit aici pe forum.
Am lucrat (ca deja am dat demisia) la o firma de transport. La intrare in tara m-a prins cantarul de pe partea ungara cu depasire pe axele din spate, cu 160 de kg. Per total ma incadram lejer, aveam 38,200 (limita legala e 40.000). La incarcare, in Ungaria, stivuitoristul care incarca paletii ( paleti de la cateva zeci de kg. pana la peste 2 tone) a zis ca e totul in ordine, stie el cum sa aranjeze marfa, ca incarca sute de masini pt. RO, si la iersire cand am intrat pe cantar (cantar care cantarea totalul, nu si pe axe) aveam 38,200 eram linistit, ca aveam aproape 2 tone pana la limita legala. Dar la granita am aflat ca am depasire pe axele din spate.
Firma a primit o amenda de 350.000 forint (5.445 Ron). Imediat dupa plata amenzii ma sunat patronul si mi-a zis pe fata, ori platesc inapoi amenda, ori ma da afara. La reintoarcere ma ameninta cu procese, eu am depus frumos demisia.
Patronul im-i e dator cu aproape 5.000 Ron, nu vrea sa ma plateasca, culmea, ma ameninta in continuu ca ma va da in judecata pt. recuperarea amenzii de 5.445 Ron, ca e vina mea, eu nu am aranjat bine marfa pe masina.

Poate sa ma dea in judecata pt. acest lucru, exista o lege, care spune ca soferul e vinovat pt. cazurile astea? Daca exista o lege, nu se va cerceta circumstantele, cum sa facut incarcarea, nu se va trage la raspundere firma din Ungaria care ma incarcat si ma dezinformat in legature cu greutatile paletiilor. Pe paleti nu era specificat (nici pe CMR greutatea paletilor, numai greutatea totala).
Cum ma va da in judecata, pana cand nu ma va platii datoria fata de mine? Salariul pe o luna, dirunele pt. cursele facute. Cum pot sa recuperez eu banii cu care imi este dator?

Multumesc anticipat pt. ajutor.
Cel mai recent răspuns: palm , utilizator 20:17, 28 Iulie 2009
Multumesc pt. sfaturi.
Deci fara documente care scrie negru pe alb obligatiile mele semnata de mine nu are cum sa dovedeasca ca am facut neglijenta de serviciu? In orice caz nu ma simt si nu sunt vinovat pt. acest caz, ca am fost dezinformat intentionat sau nu de greutatile paletilor.

palm a scris:

Nu am ce sa consult, ca nu mi-a dat fisa postului, nu am semnat asa ceva. Nu am semnat nici macar cand am preluat masina, din prima zii ma trimis in cursa. Nici macar protectia muncii nu am facut, deci in afara de contractul de munca, nu am pus semnatura pe nici un document.
Asa cum va dovedii ca sunt vinovat?

In lipsa acestor documente el nu poate sa invoce o lege care ma pune vinovat pt. acest caz?
Exista 2 tipuri de raspundere 1. Disciplinara si 2. Rspunderea patrimoniala
Astfel 1.[quot Codul Muncii: ]Raspunderea disciplinara

Art. 263. - (1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.

(2) Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Art. 264. - (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10 %;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10 %;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

Art. 265. - (1) Amenzile disciplinare sunt interzise.

(2) Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.
Dar cred ca nu mai e cazul la d-v de raspundere discilinara

2. Raspunderea patrimoniala Codul Munci Art. 270. - (1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.

Art. 271. - (1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.

(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.
1. Cred ca d.p.d.v juridic exista mai multe tipuri de raspundere, nu doar doua ;) ...

2. Răspunderea patrimonială în dreptul muncii are ca temei contractul individual de muncă şi se întemeiază pe normele şi principiile răspunderii civile contractuale.

3. Pentru a exista răspunderea patrimonială este necesar să fie îndeplinite următoarele condiţii:
1. Calitatea de salariat a persoanei care a produs prejudiciul, respectiv persoana care este parte a unui raport juridic de muncă tipic, stabilit pe perioada nedeterminată sau determinată, respectiv pentru timp normal sau parţial de muncă.
2. Fapta ilicită a salariatului să fie săvârşită în legătură cu munca sa. Pentru stabilirea răspunderii patrimoniale, caracterul ilicit al faptei se analizează în raport cu obligaţiile de serviciu, ce decurg din contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern. Un reper esenţial este, din acest punct de vedere, fişa postului. Unitatea trebuie să facă dovada sarcinilor de serviciu ale salariatului a căror neîndeplinire sau îndeplinire necorespunzătoare au cauzat prejudicii. Salariatul răspunde personal pentru fapta proprie.
3. Prejudiciul, adică acea modificare a patrimoniului care se realizează atât prin diminuarea activului, urmare a săvârşirii unei fapte ilicite, sau prin creşterea pasivului. Valoarea prejudiciului cuprinde prejudiciul efectiv dar şi beneficiul nerealizat.
4. Raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciul cauzat.
5. Vinovăţia este o condiţie a răspunderii patrimoniale fără de care aceasta nu există. Răspunderea patrimonială este angajată în egală măsură pentru toate formele vinovăţiei.
Bineinteles ca exista mai multe tipuri de raspundere, cele 2 enumerate de mine sunt cele care se aplica clar in cazul userului si in speta de fata , nu cred ca era relevant sa tratez raspunderea penala .......eu asa am considerat :D

Alte discuții în legătură

Responsabilizare - conform functiei din c.i.m. si c.o.r.? ContSters76466 ContSters76466 Bun gasit, tuturor, Intrebarea mea este: cum poate fi tras la raspundere un salariat al unui SRL, conform functiei ocupate, care figureaza in Contractul ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala a salariatului - rog urgent raspuns cati81 cati81 Buna! Am lucrat acum 2 ani ca sef de magazin la o firma destul de cunoscuta. In momentul angajarii, m-au condus in magazin, m-au prezentat ca noua sefa si ... (vezi toată discuția)
Raspundere materiala angajat zsorox zsorox buna ziua, am si eu o intrebare, ieri am semnat un contract de munca, postul se numeste \"documentarist ordonare logistica\", in fisa postului apare la ... (vezi toată discuția)