avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariului din cauza retinerii amendei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariului din cauza retinerii amendei

Buna ziua
Ma confrunt cu o problema similara pe care am citit aici pe forum.
Am lucrat (ca deja am dat demisia) la o firma de transport. La intrare in tara m-a prins cantarul de pe partea ungara cu depasire pe axele din spate, cu 160 de kg. Per total ma incadram lejer, aveam 38,200 (limita legala e 40.000). La incarcare, in Ungaria, stivuitoristul care incarca paletii ( paleti de la cateva zeci de kg. pana la peste 2 tone) a zis ca e totul in ordine, stie el cum sa aranjeze marfa, ca incarca sute de masini pt. RO, si la iersire cand am intrat pe cantar (cantar care cantarea totalul, nu si pe axe) aveam 38,200 eram linistit, ca aveam aproape 2 tone pana la limita legala. Dar la granita am aflat ca am depasire pe axele din spate.
Firma a primit o amenda de 350.000 forint (5.445 Ron). Imediat dupa plata amenzii ma sunat patronul si mi-a zis pe fata, ori platesc inapoi amenda, ori ma da afara. La reintoarcere ma ameninta cu procese, eu am depus frumos demisia.
Patronul im-i e dator cu aproape 5.000 Ron, nu vrea sa ma plateasca, culmea, ma ameninta in continuu ca ma va da in judecata pt. recuperarea amenzii de 5.445 Ron, ca e vina mea, eu nu am aranjat bine marfa pe masina.

Poate sa ma dea in judecata pt. acest lucru, exista o lege, care spune ca soferul e vinovat pt. cazurile astea? Daca exista o lege, nu se va cerceta circumstantele, cum sa facut incarcarea, nu se va trage la raspundere firma din Ungaria care ma incarcat si ma dezinformat in legature cu greutatile paletiilor. Pe paleti nu era specificat (nici pe CMR greutatea paletilor, numai greutatea totala).
Cum ma va da in judecata, pana cand nu ma va platii datoria fata de mine? Salariul pe o luna, dirunele pt. cursele facute. Cum pot sa recuperez eu banii cu care imi este dator?

Multumesc anticipat pt. ajutor.
Cel mai recent răspuns: palm , utilizator 20:17, 28 Iulie 2009
Nimeni nu a zis ca trebuie sa tratam toate felurile de raspunderi ... dar nici sa mentionam ca exista numai doua nu mi se pare corect, chiar daca se pot cumula mai multe raspunderi ;)
In cazul userului se pot cumula mai multe raspunderi ... chiar daca nu are semnata nicio fisa a postului ... important este sa se dovedeasca ca este vina lui.
Mersi mult pt. raspunsuri. Concluzie: legea ma pune vinovat, sunt bun de plata, nevinovat.
Nu v-a zis nimeni ca sunteti vinovat ... daca citeati mai bine raspunsurile noastre , ati fi observat ca pentru a va declara vinovat trebuie sa se dovedeasca vinovatia dvs ... chiar daca nu exista o raspundere penala in acest caz, va pot spune ca si in privinta dvs se aplica prezumtia de nevinovatie ( orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre judecatoreasca).
Oricum am trans o concluzie: in momentul de fata nu exista legi/sindicate care sa ne ocroteasca pe noi, soferii pe camioane care stam saptamani intregi departe de familie, riscam in fiecare clipa (pe drum, in parcari pazim masina din cauza hotilor, etc, etc). Orice problema e vina noastra... Cu proces, fara proces soferul trage mai sucrt.Daca incarci masina e problema, daca nu incarci, tot problema e. Daca respecti programul de munca, timpii de conducere tot nu e bine, ca esti penalizat ca nu ajungi la timp sa incarci/descarci. Daca nu respecti programul, amenda incepand de la 1.000 EU. Daca ti-se taie prelata in timp ce dormi, esti vinovat. Daca iti fura motorina, esti vinovat... Dai spaga la greu la intrare in tarile EU sau NON EU (mai ales aici). Patronul nu-ti plateste inapoi. Daca te omoara in franta un auroloac, (sute de cazuri) nu esti vinovat, dar ai murit.
Astazi am fost si am rezolvat amenda cu care ma tot ameninta patroana, ca ma da in judecata, adica alea 350.000 de HUF platiti pt. depasirea a tonajului pe axe. Am facut un proces verbal de predare-primire a banilor, contravaloarea amenzii.
Absurditatea incepe acum. In timp ce semnam contractul de preda-primire a banilor, vad ca patroana pregateste cateva foi, si im-i pune in fata. Vad ca e fisa postului, pusa pe el data de 18.06.2009 (data semnarii a contractului). Am refuzat sa semnezi, cand a aparut un "domn" care vroia sa ma forteze cu metode nu tocmai ortodoxe, sa semnez. Am refuzat categoric, am sunat pe un prieten sa vina repede la sediul firmei. Dupa ce au vazut ca nu vreau sa semnez Fisa Postului, a vrut sa-mi ia din portofel procesul verbal de predare-primire a banilor, sa rupa, si sa-mi deie banii inapoi. Cred ca nu trebuie sa spun cam ce incepea sa se intample acolo. Amenintari, etc. Am avut noroc ca am putut sa fug. Am la mine procesul de predare-primire semnate de ambele part, reprezentand amenda platita. Mi-a strigat ca nu o sa ia in considerare demisia pusa, si ca va desface disciplinar ca nu m-am prezentat la lucru cat eram in preaviz. (demisia e semnata si pus numar de inregistrare).
Cum nu am nici fisa postului, nici medicina muncii si nici protectia muncii, unde pot sa cer anularea contractului de munca? Acuma cu proces nu ma mai poate ameninta, ca am dovada platii, vreau si eu cartea de munca sa ma duc la o alta firma, ca deja am gasit una si din cauza ca dansa nu vrea sa-mi desfaca contractul de munca, nu am cum sa ma duc la lucru.

PS. Oare contractul ce mi-a facut poate fi atacat cumva, cica mi-a luat fara nici un drept banii astia?

PS2. Avizul Medical obligatoriu pt. soferi cu o valabilitate pt. 1 an facut la spitalul CF Brasov (eu apartin de Brasov) este ca si aceea de la Medicina Muncii? Pe langa asta nu e obligatoriu si avizul de la Medicina Muncii?

ultima data editat de palm pe data de Marti, 28 Iulie 2009, 20:16

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Responsabilizare - conform functiei din c.i.m. si c.o.r.? ContSters76466 ContSters76466 Bun gasit, tuturor, Intrebarea mea este: cum poate fi tras la raspundere un salariat al unui SRL, conform functiei ocupate, care figureaza in Contractul ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala a salariatului - rog urgent raspuns cati81 cati81 Buna! Am lucrat acum 2 ani ca sef de magazin la o firma destul de cunoscuta. In momentul angajarii, m-au condus in magazin, m-au prezentat ca noua sefa si ... (vezi toată discuția)
Raspundere materiala angajat zsorox zsorox buna ziua, am si eu o intrebare, ieri am semnat un contract de munca, postul se numeste \"documentarist ordonare logistica\", in fisa postului apare la ... (vezi toată discuția)