avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nerespectarea codului muncii, abuzuri la o firma de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nerespectarea codului muncii, abuzuri la o firma de constructii

Buna ziua,
Lucrez la o firma de constructii din luna februarie a.c..
Mi-au intocmit contract individual de munca incepand cu 18 martie 2009.(firma are peste 100 angajati- dar cred ca lucreaza si la negru o parte din ei.)Nu ar fi trebuit contract colectiv de munca?
Pe data de 24 iulie mi-am facut cerere de demisie invocand urmatoarele motive:
- contractul individual de munca era incheiat doar pe 1 luna si nu a fost reinnoit asa cum ar fi fost normal, insa eu am primit banii pe stat de plata.Banuiesc ca s-au folosit de somaj tehnic pentru a plati mai putin la stat.
- in contractul de munca eram trecut muncitor necalificat cu toate ca in carnetul de munca -semnat si parafat de ITM- este trecuta specializarea mea pe care am capatatea ca urmare a calificarii mele la fostul loc de munca.Nu am stiut ca cei de la firma actuala mi-au "patat" carnetul de munca si de aceea am hotarat sa demisionez.I-am intrebat de ceau facut asta si mi-au spus ca nu le-am dat nici o diploma de calificare in meseria de montator gips-carton asa cum apaream pe carnetul de munca la firma precedenta.
- am cerut si acea fisa individuala a activitatii mele profesionale pe care orice firma este obligata sa ti-o dea la solicitarea angajatului.
In fine...un lucru e clar.Cand am depus cererea , nu au vrut sa-mi dea numar de inregistrare.Ce este de facut?Am cerut si plata drepturilor banesti si eliberarea carnetului de munca si fisa personala si le-as mai cere dar nu stiu ce.Sun foarte intrigat de umilintele pe care trebuie sa le indur ...si nu numai eu...mai sunt atatia colegi pe santier in aceeasi situatie ca a mea dar ...tac ...pentru ca au cate 3-4 copii.
Unde sa ma adresez?Se poate modica in Carnetul de Munca?din Muncitor Necalificat in Montator gips-carton?Sa ma adresez la ITM?Sa-i dau in judecata?Astept un sfat.
P.S. Oricum cei de la firma voiau sa scape de mine ca cica "am gura mare"... as putea sa am si mana lunga ca sa-i satur dar...ma multumesc doar cu indreptatul greselilor facute de ei.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mitroi , Manager de securitate 13:33, 27 Iulie 2009
Avand in vedere cum se moare pe santierele patriei, cred ca ar fi f. bine sa formulati o sesizare la ITm, pentru ca acestia sa instituie un control si sa aplice amenzile care se impun pentru toate neregulile pe care le vor constata . Cat priveste nemultumirile dvs. puteti formula o cerere la tribunalul in raza caruia domiciliati si sa cereti punctual acordarea salariilor de care ati fost lipsit, dobanzi legale, etc. tot ce va nemultumeste. Actiunea e scutita de taxa de timbru si timbru judiciar, si singur veti aprecia daca aveti sau nu nevoie de avocat.
sdianaviolina a scris:

Avand in vedere cum se moare pe santierele patriei, cred ca ar fi f. bine sa formulati o sesizare la ITm, pentru ca acestia sa instituie un control si sa aplice amenzile care se impun pentru toate neregulile pe care le vor constata . Cat priveste nemultumirile dvs. puteti formula o cerere la tribunalul in raza caruia domiciliati si sa cereti punctual acordarea salariilor de care ati fost lipsit, dobanzi legale, etc. tot ce va nemultumeste. Actiunea e scutita de taxa de timbru si timbru judiciar, si singur veti aprecia daca aveti sau nu nevoie de avocat.

Dna avocat v-a sfatuit cum nu se poate mai bine.
Sesizati Inspectoratul teritorial de munca si faceti si o actiune in instanta!
:)
Sa inteleg din spusele dvs. ca as avea castig de cauza doar in instanta?Altfel nu se poate rezolva?Intreb aceasta deoarece nu am bani de avocat...si altele.Va multumesc.
~ Conținut șters la cerere ~
Am inteles.Asa sa neajute Dumnezeu!
Sper sa fac macar un pas in aranjarea neregulilor de pe santierul asta.
Totusi mai am o intrebare arzatoare la care nu mi s-a raspuns: aveam sau nu dreptul ca in Carnetul de Munca sa am specializarea pe care o aveam anterior angajarii ?Am lucrat tot la o firma de constructii ...multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formare profesionala la locul de munca stanceni stanceni Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea problema: sunt angajator si m-ar interesa care este modalitatea de calificare la locul de munca a ... (vezi toată discuția)
Obligativitate sau nu pentru nota de lichidare Gabriela Mitroi Gabriela Mitroi Buna ziua, In urma multor nereguli pe care le-am sesizat la locul meu de munca si avand in vedere ca problemele postate pe forum privind legislatia muncii ... (vezi toată discuția)
Carte de munca necompletata si eliberare copie falsa andyn andyn Buna ziua, as dori daca se poate cateva lamuriri in legatura cu urmatorul aspect: In urma cu doi ani m-am angajat cu forme legale la firma X in functia de ... (vezi toată discuția)