ynocentta a scris:
Din cele precizate ,partea vatamata a investit instanta cu solutionarea aspectelor asupra carora Ministerul Public initial a dispus IUP,ulterior NUP. :O Instanta la randul sau ,a solicitat parchetului dosarul cauzei care priveste cercetarea stricta asupra existentei elementelor si indiciilor pentru infractiunile pentru care s-a dispus cercetarea .
Exista varianta in care celelalte fapte,ulterior constatate au legatura cu cele cercetate,eventual concurs de infractiuni.Precizati concret infractiunile icare nu intra sub incidenta primei plangeri ..Privitor la "cand" ,este necesar a va asigura daca va mai aflati in interiorul termenului in care puteti formula plangere si asta functie de natura infractiunii.
daca a dispus inceperea, sigur nu va mai dispune neinceperea.
nu, nu se poate de cere de catre partea vatamata aplicarea art. 336. atunci cand ii este acordat cuvantul, partea vatamata poate aduce la cunostiinta instantei existenta si a unei alte fapte prevazute de legea penala, situatie in care se vor aplica intocmai dispozitiile art. 336:
Art. 336: Extinderea procesului penal pentru alte fapte
(1) Cand in cursul judecatii se descopera in sarcina inculpatului date cu privire la savarsirea unei alte fapte prevazute de legea penala, avand legatura cu infractiunea pentru care este trimis in judecata,
procurorul poate cere extinderea procesului penal si in ce priveste aceasta fapta, iar instanta, dupa caz:
a) daca procurorul declara ca pune in miscare actiunea penala,
instanta, atunci cand gaseste cererea intemeiata, procedeaza la extinderea procesului penal si la judecarea cauzei si cu privire la fapta descoperita;
b) daca procurorul declara ca nu pune in miscare actiunea penala,
instanta sesizeaza, prin incheiere, organul de urmarire penala competent pentru efectuarea de cercetari cu privire la fapta descoperita.
(2) Daca procurorul nu participa la judecata si sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1, instanta extinde din oficiu procesul penal si procedeaza la judecarea cauzei in intregul ei sau, dupa caz, sesizeaza, prin incheiere, organul de urmarire penala competent pentru efectuarea de cercetari cu privire la fapta descoperita.
asadar, procurorul este cel care poate cere extinerea procesului penal, urmand ca instanta sa dispuna, in raport de situatia existenta, fie extinde procesul penal, fie sesizeaza organul de urmarire penala pentru efectuarea de cercetari.