avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cum se recupereaza banii imprumutati prin contract de ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cum se recupereaza banii imprumutati prin contract de imprumut

Buna ziua. As dori sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie:
In martie 2015 am imprumutat cu suma de 40000 ron o cunostinta, incheind un contract notarial de imprumut. Suma urma sa fie restituita in rate lunare egale pe parcursului unui an, suma scadenta fiind 2 martie 2016. Pana in prezent nu am primit nici un ban, iar persoana nu este dispusa sa discute nici la tel si nici personal. Vrea bineinteles sa nu mai restituie banii si nu stiu cum sa procedez in acest caz. Ce ma sfatuiti?
Pentru o mai buna intelegere a cazului, redau mai jos extracte din contractul de imprumut:
....imprumut in conditiile prevazute de art 2158 Cod Civil si urm. si art 2167 Cod Civil cu obligatia paratului de a restitui suma primita la termenele si in conditiile stipulate de contract.
.... imprumut nepurtator de dobanda
.... prezentul inscris devine executoriu la scadenta conform art 100 din lg 36/1995 republicata cu modificarile ulterioare si art 662 Cod de Procedra Civila in caz de neplata putandu-se trece la executarea silita a bunurilor mobiliare si imobiliare ale imprumutatului.
Ce ma sfatuiti?
In asteptarea raspunsului dvs, va multumesc anticipat,
Simina S.
Cel mai recent răspuns: HARICLEEA , utilizator 12:08, 4 Ianuarie 2016
Când ajunge la scadenta puteți merge la executorul judecătoresc.
Important e să aveți ce sa ii luați, sa aibă bunuri / venituri.
Nu știu dacă e cazul dvs, dar puteți sa ii faceți și plângere penala pt abuz de încredere în dauna creditorului.
Art. 239
Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor
(1) Fapta debitorului de a înstrăina, ascunde, deteriora sau distruge, în tot sau în parte, valori ori bunuri din patrimoniul său ori de a invoca acte sau datorii fictive în scopul fraudării creditorilor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei care, ştiind că nu va putea plăti, achiziţionează bunuri ori servicii producând o pagubă creditorului.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Detalii: [ link extern ]
Va multumesc pt raspunsul rapid si documentat =D>
Este adevarat ca persoana in cauza a avut grija sa treaca toate bunurile mobile si imobile pe numele altor membri ai familiei sale si nu cred ca mai exista ceva de executat. Ce pot face in acest caz pas cu pas?
Trebuie sa astept pana la scadenta ca sa fac plângere penala pt abuz de încredere în dauna creditorului? Sau sa actionez inca de pe acum?
Unde as putea sa ma documentez cu privire la ce bunuri are creditorul in posesie? Stiu numai ca are o firma impreuna cu sotia sa...
Va multumesc inca o data pentru sfaturile profesionale.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abonament vodfaone mihairusu11 mihairusu11 Am facut un abonament la compania vodafone, de 25 eur/luna, am achizitionat si un telefon dupa care nu am mai platit abonamentul, Pot fi dat in judecata? Ce se ... (vezi toată discuția)
Recuperare imprumut Alin06 Alin06 Buna ziua. Am câștigat un proces privitor la recuperarea unui împrumut. Însă cu ceva timp înaintea sentinței am auzit ca pârâtul ar fi vândut un ... (vezi toată discuția)
Recuperare unei sume de bani imprumutata unei terte persoane lacrimidedor lacrimidedor Am imprumutat unei persoane o suma de bani acum un an, pe baza unei chitante de mana.Pesoana respectiva nu mai binevoieste sa-mi inapoieze acesi bani sub ... (vezi toată discuția)