avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nelamurire pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nelamurire pensie de intretinere

Buna seara.
Sunt intr o situatie in care doar o consultanta juridica ma poate clarifica.Adica in urma celei de a doua sentinte civile am fost obligata sa achit 1/4 din venitul net ,ca pensie alimentara fiicei mele,incepand cu 03.06.2014,ea mutandu se la tatal ei din aprilie.Din cauza situatiei mele financiare,precare existente in acea perioada nu am achitat o.Am achitat in iulie 150 ron si in decembrie 360 ron.Mentionez ca in sentinta nu se specifica modul si timpul de achitare a sumei,restul urmand a l achita in functie de posiblilitatile mele financiare.Urmeaza un proces pentru aceasta suma dar si pentru o alta suma ,in care firma imi vira mie pensia alimentara a fiicei mele,conform primei sentinte in care fiica statea la mine.Telefonic cei de la firma au spus ca nu pot sista retinerea pensiei din venitul net al ex sotului fara o hotarare judecatoreasca.Ce cadru legal am pentru o astfel de situatie,logic achitand doar suma restanta pentu pensia alimentara incepand cu 03.06.2014.Mai am obligatia de a achita si sumele virate de firma?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:56, 5 Ianuarie 2016
Mentionez ca in sentinta nu se specifica modul si timpul de achitare a sumei,restul urmand a l achita in functie de posiblilitatile mele financiare



art 533
(1) Pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca.
cum dupa 3 luni de neplata vi se poate face plangere penala, se deduce ca pensia se plateste lunar.

Inteleg ca va executa silit pt neplata pensiei datorate, nu inteleg insa ce e cu suma ce va e platita dvs din salariul tatalui, ati incasat-o si pe aia in aceasta perioada din aprilie incepand si nu le-ati dat-o inapoi? Daca e asa, bineinteles ca tatal are temei legal pt care v-o cere inapoi si dvs nicio justificare pt retinerea acelor sume.

Restituirea intretinerii nedatorate Art. 534
Daca, din orice motiv, se dovedeste ca intretinerea prestata, de bunavoie sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti, nu era datorata, cel care a executat obligatia poate sa ceara restituirea de la cel care a primit-o sau de la cel care avea, in realitate, obligatia sa o presteze, in acest din urma caz, pe temeiul imbogatirii fara justa cauza.

Multumesc pentru raspunsul acordat situatiei mele si doresc sa va infomez ca firma unde lucra ex sotul era indreptatita conform primei sentinte(cea de divort ,in care fiica imi era incredintata mie)sa imi vireze pensia fiicei,fapt confirmat telefonic si lui,motivand ca nu exista o alta hotarare judecatoreasca.(Dupa mutarea fiicei la el a inceput al doilea proces,in urma caruia exista o sentinta unde sunt obligata sa platesc pensia.Greseala mea e ca nu am facut rost de bani pentru a evita situatia actuala).In ce baza legala trebuia sa returnez sumele virate de firma daca aveam o sentinta irevocabila(prima sentinta)iar in urma celui de al doilea proces sentinta am primit o in noiembrie si firma mai virase bani pana in ianuarie inclusiv?Conform art.534 ex sotul ar trebui sa dovedeasca ca m am imbogatit fara justa cauza daca intenteaza proces?Mentionez ca doresc achitarea sumelor fara un proces.
doamna, situatia e simpla, copilul a plecat din aprilie, inteleg ca firma v-a virat pt ca nu avea o alta hotarare si nu e treaba ei daca tatal avea poprire infiintata pe salariu, insa dvs ati incasat pensie de la firma si ce ati facut cu ei ? ziceti ca nu ati platit pensie ca nu ati avut de unde, insa daca v-ati intretinut dvs din banii tatatlui destinati copilului, ii datorati inapoi.
ce vedeti dvs ca are tatal de dovedit ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este normal???- pensie ceruta ca nedatorata Pannda Pannda Este normal si legal ca fostul sot sa imi ceara pensia alimentara inapoi pentru perioada in care copilul sta la el? Precizez ca el a fost cel care a hotarat ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere/alimentara cipriansilviu cipriansilviu Buna seara, am o intrebare care ma macina. Daca muncesc, n-am voie sa primesc pensie de intretinere/alimentara ? Si fac o paranteza. (Tatal meu m-a dat in ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac ca pensia alimentara sa intre direct in contul meu, fostul sot fiind rau platnic dana_1975 dana_1975 Buna ziua. Sunt divortata de 15 ani si de atunci din doua in doua luni ii fac plangere la politie fostului sot pt abandon de familie. Sincer, m-am saturat sa ... (vezi toată discuția)