avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire-moare unul din soti/nu sunt copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire-moare unul din soti/nu sunt copii

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati/indrumati in vederea intelegerii si rezolvarii unui mare mister.
Pornesc de la o intrebare care va genera o alta, si probabil o alta...
Am 32 ani, sunt casatorita, nu avem copii si nici nu vom avea.
In acest caz, la moartea unuia dintre soti, cum se imparte un imobil cumparat de cei doi soti in timpul casatoriei????
Care este articolul de lege care reglementeaza acest aspect?

Multumesc anticipat pentru suport.
Cel mai recent răspuns: Pula dacolo , utilizator 07:28, 16 Martie 2018
miha2106 a scris:

cat traim ne este dat sa descoperim si sa invatam multe! uneori chiar pe ""barba noastra".
Am cam inteles cum se imparte dar, matematic nu iese. daca sotul are 1/3, mai ramn 2/3 si nu 3/4.
Daca mai ramane 3/4, atunci sotul ar avea 1/4.

Doar parintii pot cere reductiunea testamentului? Fratii NU?

Poate ca nu ar trebui sa ne punem astfel de intrebari cat suntem in vita insa observ interese tot mai mari cu privire la mosteniri.


Legea 319/1944 privind drepturile sotului supravietuitor
ART. 1
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga
B-)
Reglementarea categoriilor de mostenitori rezervatari, precum si a cuantumului rezervei acestora este realizata de Codul civil in art. 841-843 si de Legea 319/1944 pentru dreptul la mostenire a sotului supravietuitor (art. 1-2).
Potrivit acestor dispozitii legale, sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva urmatoarele persoane :
- Descendentii defunctului de orice grad (art. 841-842 Cod civil), deci toate persoanele care fac parte din clasa I de mostenire legala: copii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit;
- Parintii defunctului (art. 843 Cod civil), deci ascendentii privilegiati din clasa a II-a de mostenitori legali;
- Sotul supravietuitor al defunctului, prin efectul legii 319/1944, fie ca va veni in concurs cu alti mostenitori rezervatari, fie ca este singurul mostenitor rezervatar si vine in concurs cu ascendentii ordinari, colateralii ordinari sau privilegiati sau cu persoane straine gratificate de defunct.

Observatia e corecta ...
Aveti dreptate daca scadem 1/3 raman 2/3 iar nu 3/4 ...
In rest .. cotele se mentin ...
Adica cele 2/3 le impartim jumatate la parinti (adica 1/2 din 2/3) iar colateralii restul.


:D Credeam ca numai mie imi trebuie hartie si creion pentru o banala operatie cu fractii. Asa ca imi creste inima cand vad ca le mai trebuie si altora. :strambatura: (fara suparare ...:sorry: da?)

In cazul decesului unuia dintre soti, mai intai se stabileste cota ce revine sotului spravietuitor.
Acesta cota a sotului supravietuitor in concurs cu clasa MIXTA (e mixta pt ca include doua categorii de rude: parintii = rude de gadul I si fratii/surorile = rude de gradul II) difera dupa cum el vine in concurs:
- NUMAI cu parintii ori NUMAI cu fratii/surorile sotului defunct - caz in care cota sotului supravietuitor e de 1/2 din mostenire
- ori SI CU parintii SI CU fratii /surorile. - caz in care cota sotului supravietuitor e de 1/3 din mostenire.

Regula e ...logica. Cand sunt mai multi chemati (din ambele categorii de rude) cota sotului ...e mai mica.

Cand sunt NUMAI frati ori NUMAI parinti ...e simplu: Sotul ia 1/2 si restul de 1/2 se imparte in mod egal celor care au mai ramas (frati sau parinti).
Cand sunt SI parinti SI frati, sotul supravietuitor ia 1/3. Restul care ramane este 2/3. Aici insa...daca mai avem DOI parinti, atunci parintii vor lua 1/2 din 2/3 si fratii (indiferent de numarul lor) vor imparti ce-a mai ramas: 1/2 din 2/3. Dar daca mai avem doar UN parinte atunci acesta va lua 1/4 din 2/3 iar restul il vor impartii fratii in mod egal.

Fratii si surorile nu sunt rezervatari. Un sot care lasa un testament altui sot isi inlatura de la mostenire fratii si surorile ...fara drept de cracnire. Dar parintii nu pot fi dezmosteniti. Ei au dreptul la o REZERVA (aici discutam NUMAI de situatia in care nu exista copii ai defunctului, indiferent din care casatorie, ori din afara ei - pentru ca altminteri descendentii ii inlatura de la mostenire pe ascendentii privilegiati si nu mai au dreptul nici la rezerva). Au dreptul, dar nu au ...obligatia sa o ceara.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2009
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspunsuri.
Nu numai ca am inteles cum se face succesiunea in situatia actuala dar, am aflat si ce se intampla daca mai "cade" unul.
:) Doamne iarta-ma, sunt macabra!

Ma duc sa-mi fac testamentul.
O sa-l fac cunoscut parintilor si ii rog sa scrie ca au luat cunostinta de dorinta mea si nu vor ataca nicicand cele vrute de mine.
Nu ma supar .... de ce sa ma supar ... nu am stat niciodata bine la mate ... :)
De asta am fost la uman ....
De altfel ... acum folosesc un programel care imi calculeaza fractiile.
Acum .. nu l-am folosit .. si se vede .. matematica mea ... :)

Alte discuții în legătură

In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)
Nelamurire andreea_brz andreea_brz (2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului??????????? Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)