avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna pentru asistenti medicali
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna pentru asistenti medicali

Buna seara si LA MULTI ANI !
Ma adresez dumneavoastra cu urmatoarea speta: O prietena lucreaza ca asistent la Centrul de Primiri Urgente a unui spital municipal acreditat. Conform legii( Contractul colectiv de munca), personalul care lucreaza in aceste unitati beneficiaza de un spor salarial de 80% si in plus de 8 zile suplimentare la concediul de odihna.In acest moment Centrul de Primiri Urgente a fost preluat ca finantare de catre Ministerul Sanatatii, impreuna cu alte 8 unitati din tara. In momentul in care cadrele medicale si ingrijitorii au solicitat acordarea celor 8 zile suplimentare la concediu( zile de care NU au beneficiat in anii anteriori) au fost refuzate de conducerea spitalului dar si de liderul de sindicat si au fost amenintate ca daca mai continua sa solicite aceste zile vor pierde din sporul de 80%, care va ajunge la 50% si vor pierde si alte drepturi la concediu.
Rugamintea mea este ca persoane avizate sa-mi raspunda la aceasta speta, cu precizari legale.
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2016
galaoan, utilizator
Cel mai recent răspuns: galaoan , utilizator 20:25, 5 Ianuarie 2016
Art.144 C.mun.
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 145 C.mun
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
......

Asadar. Codul Muncii stabileste ca orice salariat are dreptul, pe langa repausul zilnic si saptamanal, la un concediu de odihna anual platit, de minim 20 de zile lucratoare, care trebuie efectuat integral in fiecare an.
Astfel, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări conform art. 144 alin. (1) şi (2) din Codul muncii.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
Multumesc.
Ma refeream strict la Concediul de odihna al unui asistent medical de la Unitatea de primiri urgente, daca trebuie sa aiba in plus niste zile de concediu dat fiind specificul muncii.
Art. 147.C.mun.
(1) Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
(2) Numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru categoriile de salariati prevazute la alin. (1) se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se poate face in cazul neaprobarii de catre angajator a concediului de odihna? _maria _maria In institutia in care lucrez regulile cu privire la aprobarea cererilor de concediu s-au schimbat de 3 ori in ultimele 3 luni, in sensul ca au fost stabilite ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna carmen gusa carmen gusa Buna ziua, lucrez intr-o firma unde programul de lucru este astfel;doua zile lucram 16 ore iar doua zile le avem libere, netinandu-se seama ca e sambata sau ... (vezi toată discuția)
Refuz/neacordare co KiralyOtto KiralyOtto Buna ziua, Va descriu cazul meu pe scurt, cu speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat. Sunt angajat din luna Martie 2015 pana in prezent. In luna Octombrie as ... (vezi toată discuția)