avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Organigrama unei societati comerciale cu capital privat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Organigrama unei societati comerciale cu capital privat

Buna ziua,

Puteti sa-mi spuneti, va rog, care este baza legala pentru intocmirea Organigramei?


Multumesc!
Cel mai recent răspuns: songushu , utilizator 09:58, 25 Aprilie 2016
ce inteleg eu din articolul 10:
a) managerul direct nu este definit
b) angajatorul este o entitate persoana fizica sau juridica.

In sensul asta as vedea asa: Eu ca angajat in Romania la o persoana juridica detinuta 100% de alta persoana juridica din alta tara dar reprezentata legal ca administrator de o persoana fizica din Romania (sa-i zicem general manager) prestez munca ptr angajator conform contractului individual de munca.
Cum se organizeaza angajatorul intern este definit la art.40 mai sus mentionat
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;

adica dupa niste reguli interne el ar putea sa defineasca superiori ierarhici din alta tara de la firma mama sau superiori ierarhici interni.

Dar nu exista ceva in codul munci care il face pe superiorul ierarhic responsabil ptr subalternii sai, ptr lucruri gen accident de munca sau alte lucruri asemanatoare?


Ce ati inteles din art.10 este partial gresit - lit.a -.

Angajatorul este cel cu care ati semnat c.i.m.,iar salariatii acestuia sunt subordonati lui si nu altei entitati chiar daca ar face parte din acelasi grup, holding etc.

Daca doriti vedeti si art.277 alin.1 C.mun. : In sensul prezentului cod, functiile de conducere sunt cele definite prin lege sau prin reglementari interne ale angajatorului.
Am cittit
Art. 277. [definitia functiei de conducere]
(1) In sensul prezentului cod, functiile de conducere sunt cele definite prin lege sau prin reglementari interne ale angajatorului.

Asta ar presupune ca printr-o reglementare interna a firmei se poate defini un superior ierarhic din afara firmei pentru ca nu vad o restrictie in aceasta definitie.

Am citit si articolul acesta despre functii de conducere
[ link extern ]
dar se refera doar la functia suprema de conducere intr-o firma (adiministriator, director)

Eu ma refer la cazul asta:
Sa zicem ca sunt 200 de angajati intr-o firma. Exista angajatii simpli care au un sef, sa-i zicem "people manager" in cadrul firmei. Acesti people manageri ar putea fi condusi in organigrama de un manager din afara srl-ului? Sau trebuie condusi neaparat de administratorul/directorul SRL-ului?
Daca ar fi condusi din afara asta nu inseamna ca administratorul SRL-ului nu mai exista, ci doar ca nu este superiorul ierarhic ar acestor people manageri.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare superior fara a anunta oficial angajatul. refuza sa semneze noua fisa a postului. ddd_77 ddd_77 Buna ziua! S-a modificat organigrama firmei si unuia dintre angajati i s-a schimbat superiorul. Angajatul nu a fost anuntat oficial de ce a aparut aceasta ... (vezi toată discuția)
Care este perioada preavizului in cazul demisiei? cum identific daca am o functie de executie sau de conducere? diana_ro diana_ro Buna ziua, Din Codul muncii: Art. 81 (4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut ... (vezi toată discuția)
Decizii angajator costel58 costel58 As dori o lamurire asupra urmatorului aspect: Ce se intelege prin \\"decizie unilaterala a angajatorului\\" in legatura cu incheierea/executarea/modificarea ... (vezi toată discuția)