avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prima de nastere de la angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prima de nastere de la angajator

buna ziua,
Este adevarat ca angajatorul trebuie sa plateasca o prima de nastere mamei, cuantumul fiind un salar mediu pe unitate. Stiu ca aceasta chestiune este valabila pe angajatele din invatamant... dar pentru angajatorii privati este valabila?
Cel mai recent răspuns: bogdan_re , utilizator 13:00, 13 Ianuarie 2010
Si in cazul dvs termenul in care va puteti cere banii este de 3 ani.
Am si eu o intrebare: angajatorul mi-a restructurat postul pe care eram angajata,din motive economice,dar nu stiu exact daca firma a fost lichidata,stiu doar ca au angajat pe altcineva in locul meu,la nici o saptamana sa intru in concediu medical.Stiu ca beneficiam de somaj,dar ideea este ca avand probleme cu sarcina am stat in concediu medical,am nascut,iar perioada de preaviz probabil o sa o fac dupa cei 2 ani de CCC.
Mai pot cere de la angajator salariul pt.nasterea copilului in conditiile acestea???

Va multumesc!
Bineinteles ca puteti solicita acest drept pe care legea il prevede.
alexandru andra a scris:

Buna

Am reinceput activitatea dupa concediu de crestere si ingrijire copil pana la 2 ani.
La data la care am nascut, institutia publica(functionar public) la care sunt incadrata nu platea prima de nastere asa cum prevede contractul colectiv de munca la nivel national.
In schimb in urma numeroaselor solicitari, institutia s-a hotarat sa acorde aceasta prima de nastere anul trecut.
Doresc sa stiu , daca pot beneficia retroactiv de aceasta prima, avand in vedere legislatia in vigoare??
Asa cum se pot retine sumele necuvenite timp de 3 ani , asa ar trebui sa se acorda si aceasta suma pentru copil.#-o

Multumiri.


Revin:
Am intrebat juristul instutiei noastre(adm publica) si mi-a comunicat "ca nu am dreptul deoarece CCM a intrat in vigoare dupa ce am nascut"..."ca la data respectiva nu se acorda prima de nastere de la angajator".
Eu consider ca indiferent ca suntem personal contractual sau functionari publici, se poate aplica art.283 sau/ si 166 din Codul muncii?!
Dvs. ce părere aveţi....? POT FACE CERERE SA SOLICIT ACEASTA PRIMA?
Care ar fi baza legala in sustinerea acestei cereri?
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
alexandru andra, utilizator
Puteti face cerere sa solicitati aceasta prima, intrucat in fiecare an a fost elaborat un CCMN care avea in continutul sau aceasta prevedere.

- Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2005-2006 nr. 2001/2005 din 31/01/2005 Publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 1 din 22/02/2005 incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 20.01/31.01.2005
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor, acordat familiei, de un salariu mediu lunar pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii de baza; diferenta de 2 salarii se va plati dupa stabilirea, in conditiile legii, a cauzei decesului;
c) un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu de baza;
d) un salariu de baza platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.

- " Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 5 din 29.01.2007"
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.

Alte discuții în legătură

Ajutor nastere copil eionela eionela Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca angajatii MAI beneficiaza de ajutoarele prevazute in contractul colectiv de munca la nivel national 2011-2014 si ma ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010 andrei2010 andrei2010 Buna ziua, Conform Contractul Colectiv de Munca la nivel National pe anii 2007-2010, art . 51 , angajatorul in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de nastere cata26 cata26 Stiu ca pt a primi indemnizatia de nastere trebuie ca in ulltimele 12 luni sa ii ai munciti dovediti cu cartea de munca!Dar daca am lucrat numai un timp ... (vezi toată discuția)