avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prental fara angajare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prental fara angajare?

Buna seara ! am si eu urmatoarea problema : de vro 5 ani muncesc in diferite locuri , in unele cu cartea de munca in altele fara . satula de atatea promisiuni m-am hotarat sa imi depun singura cartea de munca si sa imi platesc singura cotizatile necesare. mentionez ca am o hernie de disc care la un moment dat o sa trebuiasca operata . Credeti ca daca imi platesc singura taxele necesare (care nu stiu cat inseamna acum ) o sa pot beneficia si dupa cat timp de la inceperea cotizarii de concediu medical sau de prenatal in cazul unei viitoare sarcini ? Multumesc Pentru Raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 28 Iulie 2009
Dupa 12 luni de cotizare
deci daca platesc de azi peste 12 luni o sa ma pot opera sau o sa pot face un copil .multumesc. stie cineva cit ar trebui sa platesc la stat?la salariul minim pe economie bineinteles.
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
Negru, utilizator
In cazul unei sarcini trebuie sa aveti 12 luni consecutive, fara intrerupere.
Pentru stagiile de cotizare, mai bine mergeti la ei si intrebati. Este mai sigur asa.
1. Concediu de maternitate
Asiguratele sistemului public au dreptul, pe o perioda de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, din motive neimputabile lor, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.

2. Indemnizatia pentru CIC
Persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate dupa 1-2 luni cotizatie milanamai milanamai Va rog sa imi dati un raspuns avizat pentru situatia in care ma aflu: dupa 3 ani vechime in invatamant am o intrerupere in cartea de munca de 11 luni. din ... (vezi toată discuția)
Cocediul prenatal,post natal,indemnizatia si alocatia nou nascut ContSters141851 ContSters141851 Buna ziua!Care sunt drepturile banesti ale proaspetelor mamici (inainte si dupa nastere)si cum se intra in posesia lor(documente necesare si unde se depun?)? (vezi toată discuția)
Indemnizatie de cresterea copilului DRAGANLARISA DRAGANLARISA buna ziua! va rog sa ma ajutati cu ceva nelamuriri pe care le am in legatura cu subiectul din titlu... desi am incercat sa citesc legile pe care le-am gasit ... (vezi toată discuția)