avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere contract de munca

Buna ziua! Mi-am dat demisia de la locul de munca ( casier la o casa de pariuri) si nu am stat in preaviz 20 de zile. I-am anuntat inainte cu o saptamana ca plec si am trimis cererea de demisie. Firma acum ma acuza ca am lipsit nemotivat de la locul de munca si vor sa imi desfaca contractul cu litera i . Se poate face ceva in cazul asta ?Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:56, 8 Ianuarie 2016
Da, se poate face asa ceva.

Art.81 C.mun.
...
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
....

Art.39 C.mun.
...
(2) Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;
b) obligatia de a respecta disciplina muncii;
c) obligatia de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca;
.....

Astfel, in cazul demisiei cu preaviz, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie getagoghie getagoghie BUNA ZIUA, CE CONSECINTE POATE SUPORTA UN ANGAJAT, DACA ISI DA DEMISIA SI NU POATE STA IN PREAVIZ? (vezi toată discuția)
Perioada preaviz ciugolialacramioara ciugolialacramioara Va rog sa-mi spuneti daca in perioada de preaviz este obligatoriu sa se lucreze cele 20 de zile de preaviz. Am un angajat care si-a dat demisia conf art.81 din ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz pavel_elena pavel_elena Buna ziua, Vreau sa-mi dau demisia de la actualul meu angajator, dar doresc sa plec fara preaviz. Angajatorul meu actual nu este de acord sa plec fara ... (vezi toată discuția)