avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intercalare concediu de odihna intre concediu de risc ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intercalare concediu de odihna intre concediu de risc maternal si concediu prenatal

Buna ziua,

Momentan sunt in concediu de risc maternal, urmand a intra in concediu prenatal la finalul acestuia (saptamana 32 de sarcina). Angajatorul vrea insa ca intre momentul finalizarii concediului de risc maternal si inceputul prenatalului (care se vor lega) sa efectuez concediul de odihna.

Aceasta doleanta a angajatorului imi pare putin ciudata si imi este teama ca nu cumva sa se urmareasca altceva, desi stiu ca din punct de vedere legal nu exista optiuni pentru angajator privind concedierea in perioada in care as fi in concediu de odihna (deci atunci cand contractul meu de munca nu ar mai fi spuspendat), pentru ca am notificat in scris cu privire la starea de graviditate inca de la debutul sarcinii.

Care ar fi insa calea de urmat in ceea ce ma priveste, avand in vedere ca mi se spune ca "este obligatorie efectuarea concediului de odihna"? Revin cu precizarea ca zilele de concediu de risc maternal se vor lega cu zilele de prenatal, deci va fi continuitate, nefiind necesara, din punctul meu de vedere, intrarea in concediu de odihna.

In plus, eu voi pierde zilele de concediu de odihna, ceea ce avantajaza intr-un final angajatorul intrucat nu mai este nevoit sa imi plateasca indemnizatia aferenta.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:11, 8 Ianuarie 2016
Nu veti pierde zilele de CO .

art.146 C.mun.
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

Potrivit art.149 C.mun., salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
freeelis a scris:

Nu veti pierde zilele de CO .



Va multumesc pentru raspunsul dvs.

Preocuparea mea in momentul de fata este ducerea sarcinii la termen, in conditii bune pentru copil, conform recomandarilor medicale si din acest motiv nu reusesc sa inteleg ratiunea ce determina angajatorul sa sustina aceasta "obligativitate" a efectuarii concediului de odihna.

Sper sa fie vorba de o corectitudine (unilateral apreciata) dusa la extrem si nu de vreo incercare lipsita in vreun fel de fair-play.
Are ceva in minte acel angajator de va impune luarea CO intre cele doua concedii medicale.

Probabil ca doreste sa evite vreo discutie divergenta dupa revenirea dvs. din CCC legata de acest aspect si , prin urmare, doreste sa impuna sa va luati CO acum si nu atunci.

In conformitate cu prevederile alin.2 al art.144 C.mun., dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Va multumesc inca o data pentru raspunsuri.

In acest caz, consider ca nu este nicio problema daca merg in continuare cu concediile de risc maternal si respectiv de maternitate (pre si post-natal), pe care sa nu le intrerup pentru efectuarea CO.
Nu este nicio problema daca procedati asa cum mentionati dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal ca angajatorul sa nu îmi de-a zilele de concediu ... Magie1 Magie1 Este legal ca angajatorul sa nu îmi de-a zilele de concediu de odihna rămase de pe anul anul 2020 și să mi le treacă la prima are acest drept fara ... (vezi toată discuția)
Zile de odihna cerute anticipat crisana crisana Buna ziua.Am o intrebare .Imi spuneti daca pentru concediu de odihna exista cerere tipizata (ma refer pentru zilele luate in avans pentru perioada concediului ... (vezi toată discuția)