avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Valabilitate Întâmpinare în cadrul unui proces
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Valabilitate Întâmpinare în cadrul unui proces

Bună ziua,

Doresc să ştiu dacă o întâmpinare depusă într-un proces în care am fost citat iniţial ca intervenient forţat are valabilitate la termenele de judecată ulterioare, în condiţia în care la termenul pentru care am depus-o, procesul a fost amânat.

Pe scurt, povestea este aşa:
- accident rutier minor în decembrie 2014, eu vinovat
- maşina avariată reparată pe Casco
- societatea asiguratoare a mea, cu RCA, chemată în judecată pentru neplata daunelor (Astra)
- subsemnatul citat în calitate de intervenient forţat la un termen în Octombrie 2015
- am trimis întâmpinare către judecătorie prin care îmi reafirmam cele declarate şi faptul că nu am nimic de adăugat, fiind reprezentat prin contractul de RCA de către asigurator
- la termenul din Octombrie 2015, cauza a fost amânată
- am primit zilele trecut citaţie nouă, în calitate de intervenient (fără "forţat" - nu ştiu dacă este diferenţă între varianta cu sau fără particula "forţat")

Doresc să ştiu dacă este obligatorie prezenţa mea în instanţă sau dacă întâmpinarea depusă mai are valoare şi mă poate reprezenta, ţinând cont de faptul că termenul pentru care am depus-o a fost amânat.

Mulţumesc anticipat de răspunsuri!

Alin

PS: rog adminul să mute întrebarea în topicul de proceduri instante civile, dacă este cazul şi nu se încadrează în prezentul subforum
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2016
alin_4u, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:52, 10 Ianuarie 2016
Buna ziua,

Sintagma de 'intervenient fortat' nu are nicio conotatie negativa...Introducerea fortata in cauza, din oficiu a altor persoane este reglementata de art 78 Cod proc civ si se poate dispune de catre instanta de judecata, in cazul in care raportul juridic dedus judecatii o impune, cum este si speta dvs, dat fiind ca sunteti responsabil de accident iar masina avariata a fost/ ar fi trebuit sa fie reparata pe polita dvs incheiata la SC ASTRA. Termenul de depundere al intampinarii dvs nu putea fi mai lung decat termenul de judecata ce figureaza pe citatia pe care ati primit-o. Deci daca ati depus intampinarea pana la acea data este in termen. Dvs veti lua procesul in stadiul in care se afla la momentul la care ati fost introdus in proces, insa puteti cere readministrarea probelor sau administrarea de noi probe. Dat fiind ca asiguratorul dvs se afla in procedura de faliment, iar daunele se recupereaza de la FGA (Fondul de Garantare a Asiguratilor), persoana prejuciata - reclamantul sau creditorul asigurarii se va adresa FGA "din momentul publicarii Deciziei ASF nr. 2034/27.08.2015 (publicata in Monitorul Oficial nr. 657/31.08.2015) privind ASTRA, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului.
Bun, deci înţeleg că este în continuare valabilă.

Întreb deoarece mi-a venit din nou citaţie şi nu am disponibilitatea de a mă prezenta în instanţă, din moment ce nu am pretenţii sau alte solicitări în legătură cu speţa. Mă consider "acoperit" de asigurarea valid încheiată de care dispuneam la momentul respectiv şi cred că cel mai ok ar fi ca asiguratorii între ei să-şi rezolve problemele. :)
Indicat ar fi sa faceti o cerere de judecare in lipsa, in baza art 223 alin 3 Cod proc civ, astfel incat sa evitati citarea dvs ulterioara, pentru ca daca toate partile lipsesc la termenul urmator si nici macar o parte nu solicita judecarea in lipsa, jucata se va amana. Cu titlu de recomandare, ar fi indicat sa va prezentati cel putin la un termen de judecata, pentru a dovedi instantei ca sunteti un justitiabil diligent . :)
Daca ati depus intampinare in termen este in regula.
In primul rand de probe este vorba la intampinare intrucat apararile se pot face si mai tarziu in cursul procesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie in calitate de intervenient fortat ContSters236702 ContSters236702 Buna ziua. Fiica mea a provocat un accident (a trecut pe rosu), i-a produs daune masinii lovite, fara victime, intelegere amiabila. Conducatorul auto lovite ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca astra- accident minor mariabondar136 mariabondar136 Buna ziua, In urma cu un an am avut un accident minor , rezolvat pe cale amiabila.Eu am fost de vina. Aveam asigurare RCA la ASTRA. Masina avariata de mine ... (vezi toată discuția)
Judecatorul poate emite mandat de aducere pentru un intervenient intr-un proces? andreeagherasim andreeagherasim Buna ziua, pe scurt, anul trecut am produs un accident de circulatie: din neatentie am trecut pe rosu si am taiat calea unei doamne. Mi-am recunoscut vina, am ... (vezi toată discuția)