Intrebarea mea este urmatoarea: este posibil ca actionarul majoritar, cu un nr de actiuni de 90%, sa isi asume responsabilitatile unei adunari AGA daca in actul constitutiv nu este specificat acest lucru. In actul constitutiv se face referinta la modul de adunare AGA precum si la modul de desfasurare.
Va multumesc.
În primul rînd nu ne-aţi spus ce prevede actul constitutiv cu privire la AGA.
Oricum ar fi, AGA nu poate fi convocată de către acţionarul majoritar, acest atribut fiind dat de lege în competenţa administratorului (consiliului de administraţie). Însă, la cererea acestui acţionar, administratorul va fi obligat să convoace AGA, refuzul lui putînd fi suplinit prin hotărîrea instanţei.
Sigur, cu 90 de procente, acel acţionar îşi poate impune oricînd punctul de vedere, hotărîrile astfel luate fiind obligatorii pentru societate cu excepţia cazurilor în care instanţa le-ar anula la cererea altor acţionari.
Trebuie sa mentionez ca actul constitutiv este un act danez, pentru o companie daneza. Conform traducerii, pct 8 (pe scurt):
"Adunarea generala extraordinara se desfasoara la decizia conducerii, a revizorului sau a unei adunari generale ordinare sau la cererea scrisa a unui actionar, in care solicitantul motiveaza solicitarea adunarii ectraordinare.
La adunarea generala fiecare actiune are dreptul de vot.
Adunarea generala alege cu majoritate simpla de voturi un presedinte, care conduce lucrarile adunarii si decide toate aspectele privind modul de tratare a problemelor.
Toate hotararile la adunarea generala se adopta cu majoritate simpla de voturi.
Daca la adunarea generala nu sunt prezentate 2/3 din capitalul social dar hotararea este adoptata cu 2/3 din voturile exprimate, se convoaca in cel mai scurt timp o noua adunare generala."
Banuiesc ca, daca actionarul majoritar isi poate impune puntul de vedere, adunarea aga nu va mai avea loc in acest caz. Va fi doar o hotarare a actionarului majoritar care afi adusa la cunostinta celorlalti actionari printr-o comunicare scrisa si semnata de actionarul majoritar.
De asemenea, banuiesc ca, pentru ca actionarul majoritar sa isi poate impune puntul de vedere, trebuie convocata o adunare generala care va decide ca actionarul majoritar isi va asuma responsabilitatea unei adunari AGA.