avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Drepturi actionar minoritar in SRL???
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Drepturi actionar minoritar in SRL???

Apelez din nou la sfaturile d-v in ceea ce priveste o situatie mai ciudata, cel putin pentru mine :">

Situatia ar fi urmatoarea : un SRL cu 2 actionari X-80% si Y-20% din capitalul social, nu se mai inteleg de nici o culoare, X majoritar este si administratorul societatii. , X toat incearca de vreo 2 luni sa convoace aga ca sa se hotarasca in ceea ce priveste unele datorii ale srl-uli dar T nu prea vrea sa vina, ba ca e plecat ba ca nu poate in fine ...X e hotarat sa tina sedinta cu orice pret convocarea s-a facut conform legii s-a intors si confirmarea si pana azi nu a venit nici o cerere de amanare. Prima intrebare ar fi : considerati ca o hotarare luat de singurul actionar prezent (bineinteles in ceea de-a doua zi in care sa reprogamat sedinta cf. legii 31) este legala, (asta in conditiile in care Y nu se prezinta si nici nu cere amanare) ? Reprezentantul lui Y sustine ca nu ar fi legala, ca nu exista dubla majoritate ........dar daca aceasta e a 3 sedinta la care nu vine .........cum sa am dubla majoritate ?
O a 2 problema ar fi faptul ca asociatul Y, doreste actele contabile ale societatii sa le " duca unui contabil sa verifice " in ce masura considerati ca asociatul are acest drept de-a solicita actele contabile ? Nu trebuie sa le solicite in cadrul unei sedinte aga ?
Astept cu interes ceva pareri ca sunt in ceata #-o
Cel mai recent răspuns: sirinica , utilizator 14:23, 30 Iulie 2009
Este interesant de citit art 195 alin 2 din LSC. Imi este teama ca numai cu ajutorul instantei rezolva problema.
Considerati ca prevederea Art. 192 (1) Adunarea generala decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale, in afara de cazul cand in actul constitutiv se prevede altfel. se mai aplica daca unul dintre actionari nu se prezinta la sedinta aga,(fara motiv si fara cerere de amnare) iar in actele constitutive este prevazut ca daca aga nu se poate intruni la data si ora fixa se reprogrameaza si hotararile pot fi luate cu majoritatea asociatiilor prezenti......aici e marea problema este sau nu este legala o asemenea hotarare?........iar cea de-a 2 problema este cea a modului de acces la actele contabile ale unui actionar, trebuie acest actionar sa solicite aceste acte prin convocarea unei aga? sau poate sa solicite pur si simplu prin adresarea unei cereri scrise ?....
In primul rand trebuie sa verifici daca convocarea pentru sedinta AGA s-a indeplinit in mod corect, atat in ceea ce priveste continutul (locul tinerii sedintei, data, ordinea de zi explicita, locul si data tinerii celei de-a doua AGA pentru ipoteza in care prima adunare nu s-ar putea intruni in mod valabil), cat si in ceea ce priveste modalitatea de incunostiintare a celuilalt asociat (scrisoare recomandata, daca actul constitutiv nu prevede altfel).

Daca este totul OK, AGA intrunita din nou va putea lua in mod valabil o hotarare, chiar daca este prezent numai unul dintre asociati, intrucat:

Analore a scris:

in actele constitutive este prevazut ca daca aga nu se poate intruni la data si ora fixa se reprogrameaza si hotararile pot fi luate cu majoritatea asociatiilor prezenti...


In ceea ce priveste ce-a de-a doua problema … Cred ca asociatul minoritar are dreptul sa solicite accesul la actele contabile in mod direct, printr-o cerere adresata administratorului, fara a fi nevoie de convocarea unei AGA in acest scop. De altfel, unde in lege este reglementata o asemenea cerinta?
Uite, mai jos iti redau si o speta:

Obligaţia de a face. Ordonanţă preşedenţială. Admisibilitate – Curtea de Apel Bucureşti, decizia nr. 68/1999.

Reclamantul TC a solicitat, în contradictoriu cu SC "AR" SA, DG, BD, DC şi BM, pe cale de ordonanţă preşedinţială, obligarea pârâţilor să îi permită accesul la actele societăţii. S-a arătat că reclamatul are calitatea de asociat al societăţii comerciale pârâte, ceea ce îi conferă dreptul de a avea acces la documentele societăţii, însă pârâţii au refuzat să îi permită consultarea documentelor. S-a mai arătat că societatea are o situaţie financiară dificilă, înregistrând restanţe la bugetul asigurărilor sociale.
Prin întâmpinare pârâţii au solicitat respingerea cererii, nefiind întrunite cerinţele art. 581 Cpc.
Judecătoria Roşiori de Vede a respins cererea formulată. Instanţa a reţinut că, deşi reclamantul este îndreptăţit să acceadă la actele societăţii, o astfel de acţiune este admisibilă doar pe calea procedurii de drept comun, nefiind îndeplinita cerinţa urgenţei, astfel că cererea apare ca nefondată.
Împotriva sentinţei a formulat apel reclamantul [...]
Tribunalul a admis apelul, a schimbat sentinţa apelată, în sensul că s-a admis cererea de ordonanţă preşedinţială, obligând pârâţii să permită reclamantului accesul la actele societăţii.
Împotriva deciziei a formulat recurs pârâta SC "AR" SA.
Recursul este nefondat.
Practica judiciară a adoptat opinia potrivit căreia, în principiu, se poate impune pârâtului o obligaţie de a face, atunci când acesta savârşeşte acte samavolnice, abuzive, iar prejudiciul suferit nu poate fi altfel înlăturat. Chiar prima instanţă a reţinut că abuzul de drept al pârâţilor este evident.
Cu privire la urgenţă s-a decis că samavolnicia sau violenţa creează, pentru partea lezată, dreptul de a folosi procedura ordonanţei preşedinţiale, faptele în sine constituind o dovadă a urgenţei.[...]
În strânsă legătură cu răspunderea patrimonială a acţionarilor, apare dreptul la informaţie al acestora cu privire la întreaga activitate a societăţii, drept care presupune accesul nelimitat la toate documentele societăţii comerciale.
In situatia data tot la instanta se ajunge, chiar daca acea hot. este legala nu puteti sa o puneti in aplicare.
De ce considerati ca o asemenea hotarare nu poate fi pusa in aplicare ? Atata timp cat toate cerintele legale prevazute de lg 31 si de statutul societatii sunt indeplinite (convocator transmis prin posta, cu confirmare intoarsa, ordinea de zi explicita, locul, data, ora, termenul, si nu in ultimul rand majoritate de parti sociale .....)

Alte discuții în legătură

Vot prin corespondenta ginnyy ginnyy este nevoie de un formuar special pt votul prin corespondenta? mi se cer formalitati speciale la registrul comertului? In actul constitutiv nu se ... (vezi toată discuția)
Revocare administrator Am o situatie mai dificila si ma intreb daca cineva s-a intalnit cu un asemenea caz si ce e de facut. In speta, am un administrator numit prin act ... (vezi toată discuția)
Legalitate hotarare a.g.a. cristina69 cristina69 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca din AGA unei societati comerciale fac parte 3 persoane si la o sedinta participa doar 2 persoane (care si semneaza ... (vezi toată discuția)