Buna ziua,
Prietena mea trebuie sa iasa la pensie, conf. lege 263, in iunie 2017 cu stagiul complet de cotizare de 30 ani si 7 luni. Ea a terminat facultatea in 1981 iar in 2003 a plecat in Canada, stagiul ei de cotizare in acest caz fiind de 22 ani. Intrebarea mea este daca la implinirea varstei de pensionare ii sunt adaugati si anii de facultate? In acest caz ar avea cca. 27 ani de cotizare. Totodata va rog sa-mi spuneti cu cat este penalizata la pensie daca nu are stagiul complet de cotizare (22 de ani sau 27 ani fata de 30 ani si 7 luni) si daca poate incheia un contract cu casa de pensii pentru a completa restul de ani pana la stagiul complet de cotizare?
Facultatea la zi este stagiu asimilat si intra in calculul pensiei de limita de varsta.
Pensia de limita de varsta nu este cu penalizare.
Va pierde ceva la pensie prin faptul ca are mai putini ani de contributie.
Nu merita sa incheie contract de asigurare cu casa locala.
Contributia este de 247 de lei pe luna.
247x12=2964 de lei pe 2016.
Castigul este de 10 lei pe luna la pensie.
Faceti calcule si va convingeti daca merita.
Pensie anticipata
gheniga
Buna ziua.
Am o varsta de 57 ani si11 luni,si o vechime de 34 ani(inclusiv cu grupa a doua de munca).la casa de pensii 31 ani cotizati.
A- si dori ... (vezi toată discuția)
Pensie suplimentara
genni
Buna ziua,
Cine ma poate sfatui cum e mai rentabil sa procedez in urmatoarea situatie? Sunt angajat cu carte de munca fiind incadrat cu salariul minim, 1250 ... (vezi toată discuția)