avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosarele penale sunt publice?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosarele penale sunt publice?

O persoana fizica oarecare poate solicita studiul unui dosar penal, aflat pe rolul Tribunalului, (fara ca persoana sa fie parte in dosar)?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:07, 12 Ianuarie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
AvocatAdelaBratulescu a scris:

Un dosar penal poate fi studiat numai de catre partile din respectivul dosar.

...dar si reprezentantii presei pot studia dosarele penale ?
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Dacă persoana are avocat care sa meargă la dosar și sa invoce un interes legitim se poate.

... persoana X, care nu este parte in acel dosar, nu are avocat / dar are un interes legitim (persoana X a formulat plangerea penala)
(-este vorba despre evaziune fiscala-)
(iar probele din dosarul de evaziune au legatura cu alte dosare ale inculpatului Y si persoanei reclamante X)
Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2016
aiai, utilizator
Potrivit art. 87 alin. 2 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, pentru depunerea cererilor şi actelor sau obţinerea de informaţii, persoanele interesate se pot adresa, după caz, preşedintelui instanţei ori înlocuitorului acestuia, preşedintelui de secţie, judecătorului de serviciu, biroului de informare şi relaţii publice sau personalului de la registratură şi arhivă. În interesul înfăptuirii justiţiei, avocaţii şi consilierii de probaţiune au prioritate.

Reprezentatii presei pot adresa o cerere Presedintelui instantei, cerere prin care justifica interesul legitim in studierea dosarului.
În practica doar președintele instantei la nivel administrativ decide.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotie - studiu dosar sectia sectia daca sunt sotia unui inculpat intr-un proces penal aflat pe rolul curtii de apel pot solicita punerea la dispozitie a dosarului in vederea studierii? (vezi toată discuția)
Mi se va permite sã studiez un dosar în care nu am fost parte ºi care îmi trebuie pentru un referat? andyand andyand Am nevoie de un dosar incheiat sa studiez pt un referat,daca fac o cerere, nefiind parte mi se va permite?fac la arhiva?dar sa il xeroxez mi se va permite?????? (vezi toată discuția)
Pot copia acte din orice dosar civil aflat in curs de judecata daca nu sunt parte in el? EscaLa EscaLa Pot copia acte din orice dosar civil aflat in curs de judecata daca nu sunt parte in el? Conform carui articol din ce lege sau regulament? Multumesc (vezi toată discuția)