buna ziua!va rog daca se poate sa ma ajutati sau sa ma lamuriti intr-o problema!
sunt divortata din aprilie 2007 iar in urma casatoriei a rezultat un copil minor (fetita) care mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila mie ca mama spre crestere si educare.tatal nu a cerut si nici nu i s-a dat dreptul la pg de vizitare,doar a fost obligat la plata unei pensii de intretinere pe care nu a platit-o niciodata de la divort pana acum.(mentionez ca in momentul divortului copilul avea aproximativ 7 luni),cu toate acestea i-am dat voie sa isi vada copilul de cate ori a vrut si a putut...acum,de aproape 1 luna nu am mai fost de acord sa il las s-o vada si a inceput cu amenintari ca imi va lua copilul,ca nu am ce sa-i fac pt neplata pensiei pt ca ca si-a lasat serviciul,ca o sa obtina dreptul sa mi-o ia foarte des si in weekend-uri...intrebarea mea este ce poate obtine el in caz ca imi deschide proces avand in vedere ca nu are serviciu sau chiar daca intre timp s-ar angaja,are datorii peste tot,nu are venituri si mai ales conditii unde sa duca copilul pentru ca la mama lui unde sta este o mizerie de nedescris si aceasta se afla in permanenta stare de ebrietate?care este maximul pe care il poate obtine in caz de vreun proces?ce as putea face eu?va rog sa ma ajutati daca se poate!va multumesc! cristina nastase
Avand in vedere ramanerea in pasivitate cu privire la plata pensiei de intretinere , sansele de reincredintare a minorului tatalui sunt foarte mici , aproape inexistente.
In vederea executarii obligatiei ce-i incumba , pe ultimii trei ani ,(acesta e termenul de prescriptie operant , cel de 3 ani , cuantumul neplatit anterior nemaiputand fi recuperat ) puteti depune o plangere penala prealabila , avand ca obiect savarsirea infractiunii de abandon de familie .
Ulterior indeplinirii obligatiei , pana la ramanerea definitiva a hotararii(apel sau recurs ) , aceasta poate fi retrasa.
Si mentinuta plangerea , chiar daca nu sunt intrunite cerintele prevazute de lege pentru aplicarea suspendarii conditionate , legiuitorul , in consideratia apararii unor foste raporturi de familie , a prevazut acest mod de individualizare judiciara a pedepsei (cel al suspendarii conditionate a exercutarii pedepsei).
Succes
Daca nu veti avea avocat care sa stie sa se judece poate obtine dreptul de a lua minorul la domiciliul sau.
Deci, atentie si cum urmeaza sa va judecati pentru ca el drept are, depinde insa si el si dvs. cum va aparati.
Pensia alimentara
alina_konya
Buna ziua!Suntem divortati de 1 an jumatate,copilul este in custodia mea,a mamei,sentinta este definitiva si irevocabila in care este stipulat plata pensiei ... (vezi toată discuția)