avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nelamuriri cu privire la concediul de studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nelamuriri cu privire la concediul de studii

Buna ziua, am sa va prezint pe scurt situatia mea. In luna aprilie a acestui an am intrat in concediul de studii pe o perioada de 30 de zile, acordat pentru finalizarea studiilor universitare.( Tin sa mentionez ca mi desfasor activitatea la o unitate de stat) Cu privire la acest fapt am o serie de nelamuriri cum ar fi : contractul meu de munca a fost suspendat in perioada 1-04, 14-04-09 in baza articolului 54 din codul muncii, si a articolului 55 aliniatul 2 din contractul colectiv de munca, eu sunt constienta ca se suspenda contractul pe perioada de concediul de studii, dar nu stiu daca articolul 55 din CM era cel mai potrivit , cu atat mai mult articolul 55 aliniatul 2 din CCM eu nu l-am gasit. Pe langa acest lucru , mi s-a spus ca , concediul meu de odihna se recalculeaza , datorita suspendarii, si ca nu mai beneficiez de 21 de zile de CO anual asa cum beneficiam. Consultand totusi codul muncii am gasit art 153, care spune ca perioada de concediu de studii nu poate fii dedusa din concediul de odihna, vreau sa stiu daca e normal sa mi se recalculeze zilele de concediu de odihna si daca articolele cu care mi s-a incheiat cartea de munca sunt valabile. Deasemenea, consultand legea am aflat ca pe perioada concediului de studii ma bucur de toate drepturile unui angajat, mai putin salariul, as vrea sa stiu cum as putea afla daca unitatea a platit toate asigurarile pe perioada in care eu am fost in concediu de studii, sj daca acesta este recunoscut ca vechime .( amintesc ca am o vechime de 2 ani la aceasta unitate ) Va multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:09, 30 Iulie 2009
Diferenta este ca la cel pt formare profesionala de 30 de zile merge vechimea in munca, iar la cel fara plata pt probleme personale de max 90 zile nu se ia in calcul la vechimea in munca.;)
pai asta ma gandeam si eu , ca altfel nu ar mai exista ca 2 forme de concedii diferite , si imi permit sa insist asupra articolelor prin care s-a facut suspendarea, nu cred ca art 54 era cel mai in masura avand in vedere faptul ca se face o prezentare generala a uneia din situatiile in care se suspenda contractul de munca. Mentionez ca in baza cererii inaintate, am ontinut acest concediu si pun intrebarea logica , de ce s-a ales un articol din sectiunea a IV-a "suspendarea contractului de munca", cand ar fi trebuit studiata sectiunea de "concedii " si ales un articol care sa defineasca mai clar situatia descrisa anterior. Subiectul ramane inca deschis ....
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
alexandra_ism, utilizator
Eu cred ca alta e problema, daca angajatorul dv va suspendat contractul conform art. 54, acesta a incadrad cererea dv de concediu ca si o cerere de concediu fara plata prevazut de art.ART. 148 – Concediile fara plata

(1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.

(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

prin urmare angajatorul accepta cerea dv , contractul individual se suspenda prin acordul partilor, in baza art. 54 din Codul muncii si in aceasta situatie concediul fara plata pentru studii nu constituie vechime in munca.
..................poate aceasta e explicatia folosirii art 54.....:">
imi pare rau sa spun dar cred ca nu ati dat importanta relatarii de la inceput , sau nu cunoasteti indeajuns legea, pentru ca initial ati spus ca e normal ca sa nu se considere vechime , si ca articolul incheiat e cel corect , si la afirmatiile aduse ca si completare de mine acum ati intors-o . "alta e problema ..." pai care alta ???? atat timp cat in baza unei cerei de concediu de studii ea incheie CIM cu articolul respectiv ????? Sa inteleg ca problema ar fii nepregatirea profesionala si indolenta de care da dovada ???? asta ar fii problema ??? ca la o intrebare simpla pe care i-am adresat-o doamnei respective si anume care este perioada legala de care eu beneficiez in cazul unui concediul de studii ea imi raspunde ca e de 90 de zile ?!!?? sa inteleg ca asta ar fii cauza .... chiar nu exista cineva care sa ma lamureasca concret cu privire la aceasta problema????
Parerile care le-am exprimat eu in posturile anterioare, au la baza informatii minime furnizate de dv. atata timp cat nu am informatia completa(cererea de concediu, decizia de aprobare, etc. .....) nu am cum si nici nu am pretentia sa emit judecati de valoare.......si in nici un caz posturile mele nu costituie consultanta in domeniu..................................................
Dar un lucru trebuie sa-l stitii situatia relatata de dv. comporta mai multe interpretari, inclusiv in practica de specialitate (daca cautati un pic chiar si pe google o sa gasiti mai multe articole care trateaza aceasta problema ) in functie de modul in care angajatorul inregistreaza aceasta cerere si aplica prevederile codului munci si al CCM, pentru ca daca dv ati facut cerere fara a indica expres art. 61. alin 2 din CCM, angajatorul dv foarte bine se poate sa va fi acordat acest concediu in baza art. 148........

.....eu am incercat sa va explic cum vad eu lucrurile si cum am presupus eu ca sa facut aceasta suspendare...................

Dar daca explicatiile mele v-au deranjat imi cer scuze ........si am sa retrag din acest subiect ...........

Alte discuții în legătură

Concediu de studii RobertAlexandru RobertAlexandru Daca in contractul colectiv de munca nu este specificat concediul de studii,ce pot face in privinta asta pentru a ajunge la examene,fara sa-mi iau concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru sustinerea unui examen doctorm doctorm Buna ziua! As vrea sa stiu cate zile de concediu pot sa imi iau pentru sustinerea unui examen si daca concediul de studiu(perfectionare) reprezinta acelas ... (vezi toată discuția)