avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nelamuriri cu privire la concediul de studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nelamuriri cu privire la concediul de studii

Buna ziua, am sa va prezint pe scurt situatia mea. In luna aprilie a acestui an am intrat in concediul de studii pe o perioada de 30 de zile, acordat pentru finalizarea studiilor universitare.( Tin sa mentionez ca mi desfasor activitatea la o unitate de stat) Cu privire la acest fapt am o serie de nelamuriri cum ar fi : contractul meu de munca a fost suspendat in perioada 1-04, 14-04-09 in baza articolului 54 din codul muncii, si a articolului 55 aliniatul 2 din contractul colectiv de munca, eu sunt constienta ca se suspenda contractul pe perioada de concediul de studii, dar nu stiu daca articolul 55 din CM era cel mai potrivit , cu atat mai mult articolul 55 aliniatul 2 din CCM eu nu l-am gasit. Pe langa acest lucru , mi s-a spus ca , concediul meu de odihna se recalculeaza , datorita suspendarii, si ca nu mai beneficiez de 21 de zile de CO anual asa cum beneficiam. Consultand totusi codul muncii am gasit art 153, care spune ca perioada de concediu de studii nu poate fii dedusa din concediul de odihna, vreau sa stiu daca e normal sa mi se recalculeze zilele de concediu de odihna si daca articolele cu care mi s-a incheiat cartea de munca sunt valabile. Deasemenea, consultand legea am aflat ca pe perioada concediului de studii ma bucur de toate drepturile unui angajat, mai putin salariul, as vrea sa stiu cum as putea afla daca unitatea a platit toate asigurarile pe perioada in care eu am fost in concediu de studii, sj daca acesta este recunoscut ca vechime .( amintesc ca am o vechime de 2 ani la aceasta unitate ) Va multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:09, 30 Iulie 2009
nu dvs sunteti de vina in toata treaba asta ci sistemul mult prea corupt din Romania , dar asta e un alt subiect de discutie , sa intelec ca era obligatia mea sa intocmesc cererea si sa indic expres articolul in baza caruia cer concediul de studii ???!!???:)):)):)) deci doamna respectiva nu are nici o vina ca , in functia pe care o detina nu are habar de legi si incheie contracte de munca cu articole luate "dupa ureche" (si specific aici si articolul 55 aliniatul 2 din CCM , CARE NU EXISTA), dar eu aveam obligatia sa specific articolul in baza caruia fac o cerere de concediu .
Sa inteleg ca muncitorul care sapa santuri, e pus la punct cu legislatia , si in momentul cand isi solicita un liber , e atent sa nu uite sa treaca si articolul in baza caruia el solicita aces liber . VA multumesc .
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2009
alexandra_ism, utilizator
Din pacate in Romania trebuie sa iti cunosti singur drepturile si sa cauti pe cat posibil sa ti le ceri singur, pentru ca persoanele abilitate sa iti respecte drepturile sunt de cele mai multe ori fie neinteresate fie se ghideaza dupa deviza "lasa ca e bine si asa ".........sincer regret situatia dv. si va inteleg frustrare .........dar imi permit sa va dau un sfat .....mergeti si verificati situatia in teren ca poate nu e asa cum pare la prima vedere..........
Numai bine va doresc.
se pare ca problema ridicata de mine pe acest forum va ramane o enigma pentru ca pana in momentul de fata tot nu am primit un raspuns clar la ce ma interesa .... poate totusi aceasta problema nu v-a intra in istoria dosarelor x ... :(#-o#-o#-o
alexandra_ism, utilizator
Nu este greu de inteles.
Concediul de studii pentru studii urmate din initiativa dvs.nu este platit, nu primiti salariu, nu merge vechimea in munca (lucru care se dovadeste prin declaratiile ce se depun la Bugetele asigurarilor sociale: CAS, CASS, Somaj, si altele), iar vechimea in specialitate se intrerupe doar in cazul in care se opereaza in cartea de munca acele zile de concediu de studii - suspendare c.i.m. cf. art.51 d) din Codul Muncii . Rationamentul este ca pe perioada acestuia nu primiti salariu sau indemnizatie = nu platiti contributii.
Nu este in avantajul dvs.sa va luat nr.maxim de zile de conc.studii.
Perioada de concediu de studii afecteaza concediul de odihna.

Diferenta intre concediu de studii si concediul fara plata se deduce din insusi titlul acestuia, ca forma, ca implicatii financiare este acelasi lucru. Insa, dvs. poate doriti si un CFP de 90 zile, intr-un an , pe langa cel de studii, ma intelegeti?

Art. 51. [suspendarea din iniţiativa salariatului]
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
b) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
b) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesională;
e) exercitarea unor funcţii elective în cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toată durata mandatului;
f) participarea la grevă;
g) abrogat
(2) Contractul individual de muncă poate fi suspendat în situaţia absenţelor nemotivate ale salariatului, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum şi prin regulamentul intern.
Doina Elena, Consultant resurse umane
bineee..... si art 153???

Alte discuții în legătură

Concediu de studii RobertAlexandru RobertAlexandru Daca in contractul colectiv de munca nu este specificat concediul de studii,ce pot face in privinta asta pentru a ajunge la examene,fara sa-mi iau concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru sustinerea unui examen doctorm doctorm Buna ziua! As vrea sa stiu cate zile de concediu pot sa imi iau pentru sustinerea unui examen si daca concediul de studiu(perfectionare) reprezinta acelas ... (vezi toată discuția)