Buna ziua.sunt in concediu de maternitate.fetita are 1an si 2luni.as fi vrut sa ma intorc la munca ca sa pot beneficia de acel stimulent de insertie.eu sunt reprezentat magazine galati braila, fiind angajata cu salariul de 1500 lei pe cartea munca.ma intereseaza sa stiu daca eu ma intorc la munca angajatorul are dreptul sa schimbe grila de salarizare avand in vedere ca exista posibilitatea sa inchida o parte din magazine, daca are dreptul sa imi scada salariul la 1200 lei pe cartea de munca. Si daca nu are dreptul in ce lege este stipulat ca nu poate face asta. Va multumesc
1. art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă; e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - felul muncii - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.
2. In speta, daca angajatorul va decide unilateral modificarea c.i.m. , atunci aceasta decizie trebuie constestata in instanta.