avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ma poate obliga sa-mi zidesc fereastra?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ma poate obliga sa-mi zidesc fereastra?

Am si eu o problema referitor la vecini. Am cumparat o casa care are fereastra spre vecinul la mai putin de 1.90 cm. Pana acum nu a fost problema intre fostul proprietar si vecin, insa de cand m-am mutat eu, vecinul ma ameninta cu plangere la primarie, spunand ca ma obliga sa-mi zidesc fereastra. Nu stiu de existenta vreunei intelegeri intre fostul proprietar si vecinul acesta. Ma poate obliga sa-mi zidesc fereastra? Mentionez ca, casa a fost construita in 1964.
Cel mai recent răspuns: Raluca Let , utilizator 00:54, 14 Septembrie 2010
buna ziua .am o casa la tara,construita in 1956 ,intr-un sat nemtesc unde toate casele au geam spre curtea vecinului .vecinul isi constuieste o casa noua si initial zicea ca o darama pe cea veche si in locul ei face constructia noua .ulterior s-a hotarat sa o faca langa casa mea .l-am rugat sa pastreze distanta legala de 2m intre casa mea si constructia noua dar cand m-am dus la tara am constatat ca a lasat doar 1,5m .casa lui va fi cu etaj ,construia in fata geamului de la o camera ,unde prin asta nu voi mai avea lumina .am cerut la primaria din localitate sa-mi elibereze copie dupa autorizatia de construire si mi s-a raspuns ca in urma verificarilor:D s-a constatat ca acea constructie se executa fara autorizatia ceruta de lege si ca urmare s-a dispus familiei respective sa intre in legalitate .va rog sa ma sfatuiti eu ce pot face ca sa nu mai cotinue constructia asa aproape de casa mea ?au nevoie de acordul meu ?pot sa nu-l dau?
multumesc !
Ca sa intre in legalitate trebuie sa respecte prevederile cerute de planul de urbanism al zonei , sa aiba autorizatie/avize/aprobari etc.( este posibil sa nici nu aiba voie sa construiasca daca locuinta veche este clasificata monument istoric de ex. ) . Aceste prevederi sunt cuprinse in certificatul de urbanism eliberat de primarie , deci pana nu stiti exact ce scrie in document... DACA au nevoie de acordul dv.nimeni nu va poate obliga sa il acordati .:P
Solicitati primariei eliberarea unui c.u. pentru constructie ( se percepe o taxa ) si in functie de ce scrie va faceti planul de bataie .:training:
Stoica Ioana a scris:

Poate fi invocata uzucapiunea de 30 de ani , in vederea obtinerii dreptului de proprietate asupra acestei servituti aparente.
Actiunea e constatarea uzucapiunii se adreseaza judecatoriei in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil.

Da, se poate invoca uzucapiunea, cu o mica observatie insa: ceea ce se dobandeste prin uzucapiune este servitutea, adica " o sarcina impusa asupra unui imobil pentru uzul si utilitatea unui imobil avand un alt stapan" art. 576 Cod civ. nu dreptul de proprietate asupra servitutii.
Servitutea , ca drept real principal derivat, dezmembramant al deptului de proprietate.;)
Ultima modificare: Marți, 29 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am citi amuzat toate "sfaturile" referitoare la invocarea prescriptiei.

Esential este de retinut ca nu exista drept de servitute in aceasta ipoteza cu exceptia in care dreptul a fost recunoscut de catre proprietarii fondului vecin prin inscris autentic.

In caz contrar, teoria "uzucapiunii" mi se pare cel putin hazlie: uzucapiunea nu poate sa se bazeze decat pe buna-credinta. Or, in cazul in care fereastra buclucasa a fost executata fara a exista documentatia reclamata de legea constructiilor este la mintea cocosului ca nu putem vorbi despre "buna credinta"...

Mai mult, nu va scuza nici omisiunea de a verifica (la momentul la care ati achizitionat casa) existenta documentatiei/ a acordului necesare, pe principiul nemo ignorare legem censetur.

Mai pe romaneste, lasati prostiile comuniste si respectati dreptul de proprietate al vecinului.

Nu cred ca dvs. v-ar conveni ca si dumnealui sa construiasca o latrina lipita de peretele comun, chiar langa bucataria dumneavoastra.

Acestea sunt chestiuni de bun simt elementar ce nu se dezbat intr-o tara civilizata (vezi Germania, Austria, etc.).

Noi sa fim sanatosi... ;)

Alte discuții în legătură

Raspuns urgent - restrangere servitute de vedere Stefania M Stefania M Cum se poate rezolva urmatoarea speta: In urma unei mosteniri (casa cu 4 camere) au rezultat doua aparatemte (cu cate doua camere), din care unul are o ... (vezi toată discuția)
Probleme cu vecinul iliev iliev Buna ziua. Vă rog dacă puteţi să mă lămuriţi într-o problemă :(. Stau la casa si a aparut urmatoarea problema: unul dintre peretii casei se afla la ... (vezi toată discuția)
Servitutea de vedere ariana2 ariana2 Buna ziua, Va scriu in speranta ca imi puteti da si mie un sfat. Locuiesc intr-o casa construita acum 50 de ani pe care am mostenit-o de la parinti. Casa se ... (vezi toată discuția)