De acum ceva timp am dat masina unui 'prieten' de familie in vederea vanzarii, insa acesta nu s-a mai prezentat pentru intocmirea actelor. (cam aceasta este povestea pe scurt). Precizez ca toate actele sunt la mine.
Ei bine, primul lucru a fost sa merg la politie unde timp de cateva luni am fost trimis dintr-un loc in altul si pana la urma am ajuns unde de unde am plecat, cei de la politie m-au informat ca problema mea se poate rezolva numai pe cale juridica din moment ce asta era un 'fel' de abuz de incredere si ei nu puteau sa faca absolut nimic.
Acum dupa ce a trecut atata timp am inceput sa caut un avocat dar intrebarea este:
Asta era singura optiune sau doar am fost 'pasat' in alta parte?
As dori sa vad ce informatii mai pot primi in legatura cu aceasta problema.
Confuz.Pana la urma masina s-a vandut?Undeexista al doilea rand de chei?A-ti incheiat cu "prietenul de familie "procura ptr a desfasura diligentele de instrainare autoturism ?Reveniti cu precizari concrete si nu se poate sa fie dracu atat de al dracu sa nu se rezolve
"Legea a aparut fiindca a aparut inselatoria"-"Non inveniet fraudulentus lucrum"
Art.213 c.pen-"Abuzul de incredere"
"Insusirea unui bun mobil al altuia obtinut cu orice titlu,sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 4 ani sau cu amenda.
Daca bunul este proprietate privata,cu exceptia cazului cand acesta este in intregime sau in parte al statului actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.Impacarea partilor inlatura raspunderea penala"
Din cele relatate de dvs.,ar rezulta ca persoana careia i-ati incredintat autoturismul,fara a vi-l restitui a savarsit infractiunea mai sus definita si redata ad literam astfel, cum este aceasta prevazuta in Codul Penal.
Fata de aceasta situatie,apare neindoios ca ati cam fost"plimbat" de cei de la politie.Formulati o astfel de plangere,daca nu ati formulat-o inca si bieneinteles daca o puteti dovedi cu acte,martori,expertize.
Solicitati despagubiri civile contravaloarea lipsei de folosinta a masinii si coeficientul de uzura al acesteia.
Ar fi bine sa va angajati un avocat care sa va sustina in mod profesionist cauza.
Aveti si dumneavoastra o parte de vina...nu mai aveti incredere in toti "prietenii de familie". Ati incheiat un act cu acel prieten , din care sa rezulte intentia de a instraina acel autoturism si pritenul se va acupa de instrainarea acestuia?
Cu siguranta , NU.
Aveti posibilitatea sa faceti o plangere penala asa cum v-a sfatuit domnul Gabi.
Am avut un singur rand de chei,asa am cumparat masina,iar cu respectivul nu am incheiat
nici un contract,nimic,el are cheile eu am toate actele de la masina(masina este cu nr rosii).
Stiu ca a fost in mare parte si greseala mea dar acum asta e.
Pe mine ma framanta faptul ca am mers la politie,am dat o declaratie, am fost si la serviciul circulatie si la serviciul anti-furt si mi-a fost dat ca raspuns ca ei nu au ce sa faca... am si intrebat: Pai si respectivul are voie sa circule fara acte fara nimic pe strada? Ca raspuns am primit un clasic dat din umeri.
Mie mi se pare ca am fost inselat mai mult de politie in privinta aceasta,cat despre respectiv o sa il chem in instanta curand.
inca nu a-ti clarificat circumstantele si conditiile in care a-ti dat prietenului de familie masina ptr instrainare,pe ochi frumosi (de prieten bun se vede acuma) ,sau a-ti intocmit procura legala cu limite de competenta,pret vanzare,
etc.
Daca nu aveti documente legale cu respectivul,culpa principala de "credulitate "va apartine in totalitate cu consecintele de rigoare .In posesia cui se afla talonul autoturismului ?Va-ti interesat personal la domiciliul prietenului ,se afla in posesia masinii?Concret in ce relatii sunteti fata de "prietenul de familie"?Daca nu aveti nimic de stricat in sanul familiei,pentru inceput puteti formula plangere la politia rutiera furturi auto,mai ales daca documentele masinii sunt in posesia dvs.Puteti invoca ca ,de buna credinta a-ti avut incredere in respectiva persoana care a solicitat masina ptr o urgenta,urmand ca la o data reciproc convenita sa restituie masina.
Ulterior ,persoana careia ia-ti imprumutat masina nu s-a achitat de obligatia restituirii bunului imprumutat ,nu mai este de gasit ,motiv ptr care intelegeti ,asumandu-va culpa de rigoare sa denuntati lipsa masinii.Initial incercati o discutie de principiu la furturi auto,vedeti variantele in favoarea dvs dupa care va hotarati oportunitatea.Succes ,dar alta data sa nu mai dati dovada de atata incredere !
Masina imprumutata
mihai133
Buna ziua! Am si eu o intrebare.
Acum 6 luni am imprumutat masina unui prieten pentru suma de 1000$. Masina este pe numele tatalui meu. Toate actele sunt la ... (vezi toată discuția)