avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... abuz de incredere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

abuz de incredere?

Buna seara.
Ma confrunt cu un caz des intalnit dar care a luat o intorsatura ceva mai ciudata.
Eu sunt detinatorul unui autoturism si am vrut sa`mi achizitonez un altul. Am vrut sa fac schimb cu un prieten de al meu, deci schimb pe schimb cum ar veni. El imi vinde mie masina lui, eu o vand lui pe a mea. Fiind prieteni pur si simplu am facut schimb de chei si acte (totul inafara de CI-cartea de identitate - nici el nu mi-a dat`o si nici eu lui pe motive ca nu le aveam atunci la noi), ramanand ca actele de vanzare-cumparare sa le intocmim mai tarziu. Nu am facut nici un act de mana, absolut nimic. Toate bune si frumoase, dar dupa un timp, cca 2-3 sapt. mi-am dat seama ca nu sunt multumit de masina lui asa ca am hotarat sa facem schimbul inapoi, moment in care el a pretins (mecanic fiind) ca a investit o suma de aprox 300 euro in masina si iese in pierdere daca nu`i restitui acesti bani. Teoretic el nu ar vrea sa facem acest schimb inapoi, adika nu vrea sa-mi inapoieze autoturismul, nu-mi mai raspunde telefoanelor, dar mi-a trimis un mesaj prin altcineva sa-i aduc C.I autoturismului meu, probabil vrea sa o vanda. Tin sa amintesc ca nu am facut nimik prin care sa ateste practic ca eu i-am vandut lui masina sau el mie pe a lui. Mi-a reprosat ca am lasat prea mult timp pana sa iau aceasta decizie si ca i-am adus uzura masinii, dar acelasi lucru a facut si el, eu nu am de unde sti ce/cum/daca a schimbat ceva in bine sau nu, dar am zis ca eu trec cu vederea, vreau doar masina inapoi. Deci am numele meu pe acte, tot.
Intrebarea mea este cum as putea sa procedez? Daca nu am reusit sa cad la o intelegere cu el, ce e de facut? Trebuie sa depun vre-o plangere gen abuz de incredere? Eu cu ce pot iesi prost din treaba asta, avand in vedere ca masina lui e la mine?
Va multumesc din suflet, sunteti singurii care m-ati putea ajuta.
Stima, Andrei.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:02, 28 Ianuarie 2010
Formulati o plingere intemeiata pe art. 213 cod penal si adresati-va si organelor de politie ca va detine autorurismul fara drept
Aspectele mentionate ,prezinta elemente si indicii ale infractiunii de abuz de incredere,prevazut si pedepsit de art 213 cod penal.
Daca apreciati ca o eventuala intelegere/solutionare amiabila nu este posibila,
formulati plangere catre parchetul responsabil,care va dispune masurile legale
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2010
ynocentta, utilizator
Buna ziua, si va multumesc pt raspunsuri.
Dar daca el ar face acelasi lucru cu masina lui? sau ar fi bine sa ma duc sa i-o las sau ceva de genul?
Nu cred ca este vorba de infractiunea de abuz de incredere.
Ceea ce ati facut constituie un contract civil.
Nu este vorba de un contract de depozit astfel incat sa existe obligatia de restituire.
Parerea mea este ca trebuie sa consultati un avocat pentru a intelege foarte bine situatia juridica.

avocat Claudiu Lascoschi
Depinde ce intentionati sa obtineti prin restituirea autoturismului catre partea cu care nu a-ti reusit materializarea vointei initiale.
Cumpaniti bine eventuala miscare de restituire a autoturismului pentru ca ulterior sa nu va confruntati cu situatia in care proprietarul pretinde ca nu este in posesia acestuia.
Chiar daca intelegerea initiala nu a putut fi finalizata ,este bine ca macar acum sa realizati gravitatea consecintelor intelegerilor fara documente legal incheiate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz de incredere? olycr olycr Am si eu o mica problema , am facut cu un individ o intelegere , eu i-am dat masina mea el pe a lui , o zi, dupa care daca totul era ok faceam tranzactia . ... (vezi toată discuția)
Refuz restituire masina florin dorel florin dorel Acum 3luni i-am dat unui prieten o masina echipata pentru TAXI sa o vinda cu firma cu tot,eu aveam o datorie la el si am zis sa o dau dupa ce o vinde . Dar nu ... (vezi toată discuția)
Am incredintat cuiva un bun si acum nu mi-l da pana nu platesc o datorie mai veche florin dorel florin dorel Buna ziua.Am dat spre vinzare unui prieten o masina echipata pentru TAXI de o luna si jumatate ,pe care am cerut-o inapoi si nu a vrut sa mi-o dea,pina nu ii ... (vezi toată discuția)