avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am incredintat cuiva un bun si acum nu mi-l da pana nu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am incredintat cuiva un bun si acum nu mi-l da pana nu platesc o datorie mai veche

Buna ziua.Am dat spre vinzare unui prieten o masina echipata pentru TAXI de o luna si jumatate ,pe care am cerut-o inapoi si nu a vrut sa mi-o dea,pina nu ii dau o datorie pe care eu o am la el.Masina este pe firma .Ce trebuie s-a fac sa recuperez masina?Si daca se considera furt?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:05, 11 Decembrie 2009
Daca ati dat spre vanzare masina (in sensul ca prietenul sa o vanda) acesta a savarsit infractiunea de abuz de incredere, nu furt.

Faceti o plangere la politie. Nu are nicio relevanta datoria mai veche dintre dvs si acest "prieten"
Din punctul meu de vedere, nerambursarea unui imprumut este o problema,iar nerestituirea masinii este alta problema.Dupa afirmatiile dvs.,"prietenul",se face vinovat de savarsirea infractiunii de "abuz de incredere",astfel cum este aceasta prev.de art.213 c.pen("insusirea unui bun mobil al altuia,detinut cu orice titlu,sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui,se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amenda").Formulati plangere la politia competenta teritorial impotriva "prietenului" dvs.pentru infractiunea de abuz in serviciu.Impacarea partilor,fiind vorba despre o plangere prealabila,inlatura raspunderea penala.
Pe de alta parte si "prietenul"dvs poate formula impotriva dvs.plangere penala sau actiunea civila in pretentii,in situatia in care poate dovedi cele afirmate de dvs.in legatura cu imprumultul ,pe care nu l-ati restituit
Multumesc!
da-mi voie sa ma aventurez in niste afirmatii si situatii ipotetice cu scuzele de rigoare din start in cazul in care m-as insela intr-un mod sau altul:
1--" masina e pe firma"--?? .. sper sa ma insel...pe ce firma..? fiind taxi stiu ca se practica, pentru obtinerea licentelor si autorizatiilor necesare desfasurarii activitatii , vinderea masinilor catre "firme" de taximetrie care pot asigura astfel de acte, eliberandu-te astfel pe tine de calitatea de propietar, care devine firma in cauza X-(...daca am dreptate, tu esti astfel doar propietar cu "numele"....in orasul meu 50% din taxiuri au o situatie similara...cad astfel pe rand toate ipotezele in care tu ai putea adresa o plangere oricui...sper spre binele tau sa fii incheiat si un act aditional cu firma careia i-ai vandut masina in care aceasta sa recunoasca intr-un mod sau altul propietarul de drept....(adica tu, precum sustii)
2-- in mod sigur ai vrut sa-i vinzi masina "prietenului tau" la modul: el sa-ti dea o rata de 50-60 ron zilnic timp de...xxx ani. toate bune pana dupa o luna jumatate cand v-ati certat. tu ai vrut masina, el ti-a cerut banii care ti i-a dat pana atunci...de aici balciu'...
3--inca o data scuze daca m-am aventurat si am emis asemenea ipoteze, in cazul in care am gresit, poti reveni cu precizari mai amanuntite...

sfatul meu: da-i banii, i-ati masina, nu veti ajunge la nici un compromis in alt mod
florin dorel a scris:

Buna ziua.Am dat spre vinzare unui prieten o masina echipata pentru TAXI de o luna si jumatate ,pe care am cerut-o inapoi si nu a vrut sa mi-o dea,pina nu ii dau o datorie pe care eu o am la el.Masina este pe firma .Ce trebuie s-a fac sa recuperez masina?Si daca se considera furt?

Nu este vorba de furt.
Fara avocat angajat nu veti rezolva problema.
Parerea mea este sa nu faceti nici o miscare pana nu aveti avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz restituire masina florin dorel florin dorel Acum 3luni i-am dat unui prieten o masina echipata pentru TAXI sa o vinda cu firma cu tot,eu aveam o datorie la el si am zis sa o dau dupa ce o vinde . Dar nu ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare mirelle mirelle X intentioneaza sa cumpere o masina. Se deplaseaza impreuna cu inca 2 prieteni la targul de masini din localitate, verifica o masina expusa spre vanzare si se ... (vezi toată discuția)
Inselaciune - bani JamesBond JamesBond Buna ziua, As vrea sa ma ajutati cu un lucru: acum un an mi-am facut credit la banca 300000 RON (300 milioane in banii vechi) pentru a avea de avans la ... (vezi toată discuția)