avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirie

1. Obligatiile proprietarului:
a) Să asigure funcţionarea în stare bună a utilităţilor aferente şi să nu întreprindă nicio acţiune de natură a întrerupe furnizarea utilităţilor (electricitate, gaze, apă) aferente spaţiului închiriat.
b) Să efectueze reparaţii capitale, dacă este cazul, în conformitate cu prevederile art. 1421, alin. (2) C. civ.
2. Obligaţiile chiriaşului:
a) Să folosească spaţiul închiriat potrivit destinaţiei prevăzute în contract şi să îl exploateze corespunzător, evitând distrugerea, degradarea sau deteriorarea construcţiilor şi accesoriilor acestora.
b) Să suporte cheltuielile de întreţinere care rezultă din folosinţa exclusivă a imobilului pe toată durata contractului
c) Să execute la timp şi în condiţii optime, pe cheltuiala proprie, mici reparaţii locative precum şi cele ocazionate de degradările produse imobilului prin culpa sa.
Ma intereseaza litera "c" de la obligatiile chiriasului. M-ar interesa daca sunt obligat sa fac reparatii daca se strica ceva fara culpa mea, sau acest context se refera doar la ceea ce se strica din culpa mea?
Iar litera "b" de la obligatiile proprietarului il obliga pe acesta ca in momentul in care trebuie shimbat sau reparat ceva sa o faca pe cheltuiala sa?
O seara buna!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 15:02, 16 Ianuarie 2016
Reparaţiile mari sunt în sarcina proprietarului.

Sunt reparaţii mari acelea ce au ca obiect o parte importantă din bun şi care implică o cheltuială excepţională, cum ar fi cele referitoare la consolidarea ori reabilitarea construcţiilor privind structura de rezistenţă, zidurile interioare şi/sau exterioare, acoperişul, instalaţiile electrice, termice ori sanitare aferente acestora, la înlocuirea sau repararea motorului ori caroseriei unui automobil sau a unui sistem electronic în ansamblul său.

Sarcina reparaţiilor
(1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit art. 1.799.
(2) Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului.
(3) Dacă, după încheierea contractului, se iveşte nevoia unor reparaţii care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deşi încunoştinţat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparaţiile pot fi făcute de locatar. În acest caz, locatorul este dator să plătească, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor.
(4) În caz de urgenţă, locatarul îl poate înştiinţa pe locator şi după începerea reparaţiilor, dobânzile la sumele avansate neputând curge decât de la data înştiinţării.


Ori stabiliti clar prin contract ce anume reparatii intra in sarcina cui, ori va stabileste instanta, in caz de litigiu, cine ce trebuie sa plateasca. De preferat, stabiliti dvs. clauzele contractului.
Problema este ca nu prea mai am cum sa modific contractul:(
Da, dar macar ati invatat ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli contract de închiriere persoană fizică Ticu1976 Ticu1976 Este obligat chiriașul să suporte o parte din cheltuielile cu reparația centralei,instalației electrice etc (vezi toată discuția)
Contract închiriere. degradarea bunurilor. sarcina reparației. ContSters285889 ContSters285889 In calitate de chirias trebuie sa platesc repararea frigiderului daca acesta s.a degradat nefiind provocat de catre mine? Sau este datoria proprietarului? (vezi toată discuția)
Care sunt reparatiile pe care chiriasul e obligat sa le plateasca? EAgache EAgache Buna ziua, as dori sa aflu care sunt reparatiile pe care chiriasul unui apartament e obligat sa le plateasca, pt ca textul legii nu mi se pare deloc clar. ... (vezi toată discuția)