avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se mai poate obtine custodie unica?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se mai poate obtine custodie unica?

Am 2 copii de 12 ani si respectiv 17 ani.sunt despartita de tatal lor de multi ani.In momentul de fata sunt recasatorita iar de 3 ani am hotarare judecatoreasca si custodie comuna cu tatal copiilor.In 3 ani de zile a vb cu fata cea mare o singura data iar de vizita nici nu se ia de vorba deci nu a vizitat copiii niciodata cu toate astea inca depindem de el.Intrebarea mea este ...Pot sa cer custodie unica cum am avut pana acum 3 ani? Atata timp cat nu vrea sa se implice deloc in viata si cresterea copiilor nu vreau sa mai depindem de el in cazul in care e nevoie sa ies cu copiii din tara s.au orice fel de semnatura necesara pt copii.
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2016
dragalinapostolachemihaela, utilizator

Stimate user, aşa cum vi s-a recomandat, strângeti probe, abia apoi puteţi cere în instanţă autoritate părintească unică.
De aceea, toată conversaţia cu domnul tată trebuie să decurgă în scris. Transmiteţi mesaje prin email, prin sms, pe facebook, texte pe care le salvaţi.
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2016
gi-jane2, moderator
De unde mesaje????? Noi ca parinti nu ne.am vazut de 6 ani deloc si nu am vorbit de 7ani ,copilul cel mai mic de 12 ani abia daca isi aduce aminte de el .Dar a avut grija ca acum 3ani sa ma poarte prin judecata cu copiii cerand custodie comuna si scaderea pensiei alimentare de fapt scaderea pensiei fiind scopul.pensia este stabilita corect dupa venitul realizat numai ca in perioada cat el nu lucreaza cate 3 luni imi da pensie doar cate 250lei pentru ambii copii mentionez ca fac naveta la scoala in oras iar suma acopera doar abonamentul.Are drept de vizita ca la copiii mici de 2 ori pe saptamana dar in 3 ani nu i.a vizitat deloc nu a avut nici macar intentia. IN CAZUL ASTA CE PROBE MAI TREBUIE?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016
dragalinapostolachemihaela, utilizator
Oricare care credeti ca va ajuta sa dovediti ce ati scris aici.. martori.. copiii vor fi ascultati si ei.
Este cuvântul Dvs. contra cuvântului său. Trebuiesc dovezi.
Autoritatea părintească comună este în primul rând un drept al copilului cu privire la care un părinte nu este îndrituit să renunţe.
Astfel, un parinte nu poate sa renunte la autoritatea sa parinteasca pentru ca este dreptul copilului, nu al sau:

“Un parinte nu poate renunta la autoritatea parinteasca, dar se poate intelege cu celalalt parinte cu privire la modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, in conditiile art. 506 din Codul civil.” (legea 272/2004 modificata si completata).

Altfel spus chiar daca parintii se pun de acord ca numai unul din ei sa exercite autoritatea parinteasca, instanta nu va accepta o astfel de intelegere pentru ca numai instanta poate acorda autoritatea exclusiva.

Solicitarea exercitarii exclusive a custodiei (custodie exclusiva sau totala)

Celalalt parinte poate sa solicite instantei exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti cu conditia ca motivele sale pentru o asemenea solicitare sa fie intemeiate, iar probele sa-l convinga pe judecator ca nu este in interesul copilului ca si celalalt parinte sa exercite autoritate parinteasca, sau mai direct spus actiunile si deciziile acelui parinte il pun pe copil in primejdie, il ranesc, etc. Legea de protectie a copilului 272/2004 modificata prin legea 257/2013 enumera cateva situatii generale care il indreptatesc pe judecator sa acorde o autoritate parinteasca exclusiva:

“Se considera motive intemeiate pentru ca instanţa sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.”

Nu sunt motive intemeiate faptul ca celalalt parinte:

traieste in strainatate,
are alta familie,
are alta orientare sexuala sau religioasa,
are un handicap fizic
nu doreste sa colaboreze cu celalalt parinte
alte motive in functie de fiecare situatie

Parintii trebuie sa treaca peste neintelegerile dintre ei, sa constientizeze ca acel copil nu este al unuia sau altuia, este al amandurora si mai intai de toate este un individ cu nevoi si drepturi de sine statatoare. Unul dintre acestea fiind si dreptul de a petrece timp cu tatal si cu mama. De remarcat “precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti”, fraza care se refera la situatii particulare fiecarui copil.

Iata o decizie prin care copiii initial incredintati spre crestere si educare tatalui pe vechiul cod civil, sunt scosi de sub autoritatea tatalui, iar instanta acorda mamei autoritate exclusiva in baza probelor aduse de aceasta. In decizie instanta spune:

“In stabilirea exercitarii autoritatii parintesti de catre un singur parinte trebuie avute in vedere doar fapte concrete care trebuie dovedite. Probatoriul trebuie sa poarte asupra urmatoarelor elemente cumulative: dovada de catre sotul solicitant a suferintei copilului care se afla sub autoritatea ambilor parinti; stabilirea unei legaturi de cauzalitate intre suferinta copilului si exercitarea in comun a autoritatii parintesti; demonstrarea faptului ca solutia consta in exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre parintele.” (legeaz.net/spete-civil-2/exercitarea-autoritatii-parintesti-in-mod-384-2012).

Iata motivele pentru care instanta ii ia tatalui dreptul de a mai decide asupra vietii copiilor lui:

“Astfel, fiind ascultati cei doi minori, instanta de judecata a constatat ca acestia prezinta amandoi o stare de teama la adresa tatalui lor, la fiecare discutie referitoare la traiul impreuna cu paratul, cei doi minori prezentand o evidenta stare de angoasa, prezentand instantei dorinta clara de a nu mai fi in grija paratului si de a nu mai locui cu acesta. Minorii descriu instantei momente din perioada in care au locuit cu paratul, in care acesta devenea foarte agresiv cu dansii, alungandu-i din casa chiar in timpul noptii, obligandu-l pe unul dintre minori sa consume bauturi alcoolice, motiv pentru care a fost necesara internarea minorului RM, nascut la data de 31.10.1999.”

Hotararile care privesc viata copiilor nu sunt niciodata definitive in sensul ca daca motivul sau motivele pentru care instanta a dat aceasta hotarare nu mai exista (in acest caz tatal urmeaza un program de dezalcoolizare, nu mai este agresiv si violent, devine responsabil etc), parintele poate solicita instantei sa schimbe hotararea anterioara, iar instanta poate lua o alta hotarare pe baza noilor probe prezentate.

Alte discuții în legătură

Cerere reconventionala pentru schimbarea domiciliului copiilor corando corando Acum 8 ani am obtinut o hatarare definitiva si irevocabila ptr custodia celor 3 copii minori . Am introdus actiune de recalculare pensie de intretinere si ... (vezi toată discuția)
Custodie unica bianca2018 bianca2018 Sunt in proces de divort. am doi copii cu el, fata are 5ani si 5luni si baiatul 6 luni. vreau sa stiu cum pot obti ne custodie unica . el a plecat de 10 luni ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)