avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procent poprire venituri
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procent poprire venituri

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.
Problema este ca tatal copiilor mei este pensionar si are de platit pensie de intretinere curenta plus o datorie pentru un an cand nu a platit copiilor nimic. Am facut dosar la executor, dar nu i se opreste jumatate din venituri. Casa de pensii spune ca executorul trebuie sa spuna suma, iar executorul spune ca cei de la Casa de Pensii trebuie sa stabileasca cei 50% din venit.In dosarul facut de executor este trecuta suma totala pe care o are ca datorie. Ce argumente legale pot aduce celor de la Casa de Pensii ca sa faca poprirea corecta? Cand am mai avut aceeasi problema raspunsul a fost : " Referitor la instituirea popririi pe pensie va informam ca, potrivit art 623 din Noul Cod de Procedura Civila, executarea silita a oricarui titlu executoriu
se realizeaza numai de catre executorul judecatoresc. In concluzie, numai executorul judecatoresc dispune si va trimite poprirea catre CJP Prahova".
Mentionez ca este vorba de doi copii.
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: Stoica Nicoleta , utilizator 22:07, 22 Ianuarie 2016
Nu are bunuri . Pe mine m-ar avantaja plata lunara pentru ca am copiii la facultate. Trebuie sa rezolv cu aceasta " jumatate" din venituri...
Stoica Nicoleta a scris:

Dar cei de la casa de pensii stiu venitul net din fiecare luna. Nu ar trebui sa opreasca pensia curenta si dupa aceea diferenta pana la 50%? Aici imi este mie neclar.
Multumesc!

POPRIREA SE EXECUTĂ NUMAI PE SUMA TOTALĂ RESTANTĂ MAI VECHE DE 3 LUNI. Executorul nu are dreptul legal să facă poprire și pe procentul stabilit lunar pentru luna în curs, ci numai pentru restanțe. Dar și așa, oricum, nu-i poare reține mai mult de maxim 50% din venitul lunar net, fiind protejat de legea în vigoare pentru a nu-i pune în pericol propria existență. Când datoria curentă se va stinge, veți relua din nou de la zero cu executarea silită, și tot așa.......
Pensia curentă NU se poate popri, decât CU acordul titularului, dar și așa dacă s-ar permite legal și astfel, totalul sumei curente lunară plus restanțele nu pot depăși maxim 50% din venitul lui net lunar, și v-am explicat din ce rațiune.
Oricum este în dezavantaj EL, pentru că trebuie să suporte și cheltuielile de executare silită.
Dacă ar fi de bună credință și ar plăti benevol, ar rămâne cu mai mulți bani în buzunar.
Ce pensie lunară are?
Cât trebuie sa plătească copiilor lunar?
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2016
ContSters377496, utilizator
Regret, insa nu cunnosc vreo prevedere legala privind cele 3 luni de care spuneti sau ca nu se poate popri pensia curenta... se popreste pensia de intretinere, procentul lunar si restanta. Dupa cum dispune executorul insa.
Cat despre executor, discutabila incuviintarea executarii de catre acesta, insa asta e procedura momentan.
Se va modifica în curând Codul. Executorii, majoritatea sunt și slab pregătiți și veroși, de aceea e nevoie ca executarea să fie încuviințată de Instanța de executare. Nu că Judecătorii de la Judecătorii ar fi mai competenți, dar măcar nu sunt interesați să ia onorariu.

Revenind la speță. Ceea ce știu sigur e că nu există nicio prevedere care să stabilească faptul că nu e poate executa decât pensia restantă pe 3 luni. O astfel de prevedere ar fi idioată. În primul rând pentru că neplata pe termen de 2 luni este infracțiune și în al doilea rând că în cele 3 luni copilul trebuie să mănânce.

Consider că există 3 creanțe, pensia pe luna curetă și pensia restantă. Se pune poprire pe cuantum de 1/2, pentru 2 urmăriri silite, se ia pensia curentă și din ce rămâne până la 1/2 se încasează restanța până se achită integral.
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
Multumesc tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitate poprire asaofi asaofi Buna ziua, 1.In cazul in care un salariat plateste curent lunar 50% din salariul net ca obligatie de intretinere fixata de instanta ptr cei 3 copii minori, ... (vezi toată discuția)
Plata pensie alimentara - poprire mara2017 mara2017 Buna ziua. Am o hotarare judecatoreasca definitiva in care scrie ca tatal copilului trebuie sa plateasca 25% din venituri + diferenta de bani de la momentul ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu de la doi executori și hotărâre judecătorească pentru 25% pensie de întreținere. cum se calculează reținerile? jondoe1 jondoe1 Buna ziua,intrebarea mea este/un salariat are poprire pe salariu de la doi executori judecatoresti si o hotarare judecatoreasca de retinere pensie alimentara ... (vezi toată discuția)