avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenirea unui teren in caz de deces a unei parti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenirea unui teren in caz de deces a unei parti

sotia a decedat pe 5 ianuarie 2016. avem un teren de la bunica ei dobandit prin act de vanzare-cumparare. ce drepturi am eu asupra acelui teren,mai are cineva drept asupra lui si daca trebuie sa fac succesiune?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:49, 18 Ianuarie 2016
Da, trebuie sa faceti succesiunea.
Daca aveti copii, atunci veti mosteni impreuna cu acestia.

Daca nu aveti copii, atunci la mostenirea lasata de sotie vor veni, alaturi de dvs. si fratii/surorile ei. Asta numai in caz ca nu exista un testament.
Car3men a scris:

Da, trebuie sa faceti succesiunea.
Daca aveti copii, atunci veti mosteni impreuna cu acestia.
Daca nu aveti copii, atunci la mostenirea lasata de sotie vor veni, alaturi de dvs. si fratii/surorile ei. Asta numai in caz ca nu exista un testament.

Sucesiunea eobligatorie şi pentru rudele de gradul 1, mai ales soţul/soţia ?
Întreb pentru că am un caz în care soţia titularului a decedat în Martie 2015, dar nu făcuse succesiunea după soţul decedat în 1997.
E valabil acel contract pentru pământ, dacă n-a făcut succesiunea, şi acum, copiii ei, după ce-a murit, a făcut acea succesiune, dar după tatăl lor (asta trebuia s-o facă, zic eu, soţia supravieţuitoare, încă din 1997), fără să anunţe şi alte rude cu care împărţeau pământul ?
Şi mai ştiu că în cazul în care pământul e dat în Arendă, dacă a decedat Arendaşul, rudele lui trebuie ca în maxim 30 zile să anunţe Arendatorul pentru a schimba proprietarul - adică era obligaţia moştenitorilor legali, rudele de gradul 1.
Nu pot fi acuzaţi că au încălcat câteva articole de legi, mai ales cea cu obligaţia anunţării arendatorului în maxim 30 zile (tardivitatea acţiunii) ?
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2016
zxc1, utilizator
Am incercat, dar nu pricep mare lucru din ceea ce scrieti dvs.

Incepeti prin a vorbi despre sotia dvs., decedată in ianuarie 2016.
Povestiti apoi despre ..."un caz în care soţia titularului a decedat in martie 2015".

De vreme ce nu se poate muri de 2 ori, mă gândesc că vorbiţi despre 2 soţii: una a dvs. şi alta a nu se ştie cărui fost vieţuitor de prin ... dreapta unui teren arendat (ca-n final ajungeti la o arendă).

Greşesc? M-aş mira să greşesc, dar după cum povestiţi dvs. pe aici, fireşte că nu e

Mai departe însă, zău dacă pricep despre ai cui copii vorbiţi... (spuneţi "copiii ei")

Ai cui? Ai soţiei dvs. sau ai celeilalte moarte (despre care ne povestiti mai pe urmă)

Pare că vorbiti despre copiii acelei femei decedate in martie 2015.

Dar în acest caz ...nu pricep care este sensul întrebării dvs. despre valabilitate contractului.

Ce cereţi!? Ne cereţi să apreciem valabilitatea unui contract de vânzare-cumparare încheiat între soţia dvs. si bunica ei ... în funcţie de ce?!? În funcţie de cine a mai murit prin preajma unui teren arendat!?!

Păi nu are nicio legătură.

Dacă vă duceţi în faţa instanelor cu asemenea prezentări ale situaţiei de fapt, mai bine nu va mai duceţi, că vă pot spune eu, din capul locului, cam care va fi soarta procesului dacă nu reuşiţi să prezentaţi cu ...subiect şi predicat.

Puteţi vorbi NUMAI despre dvs.(despre cauza dvs., fără alte poveşti "asemănătoare"?) Dacă da, atunci luaţi-o de la capat şi precizaţi:

CINE a cumparat:
- sotia dvs.? (pe vreme când era nemăritată cu dvs.?)
- dvs. + soţia? (în timpul căsătoriei)
- soţia dvs. + soţul ei dintâi?

Există copiii? (ne interesează copiii defunctei, nu copiii altora de prin sat).

Ce s-a cumpărat? Un teren proprietatea bunicii vânzătoare? Sau o cota parte dintr-un teren pe al cărui teren pe al cărui titlu de proprietate mai erau şi alţii?

Altminteri nu se poate răspunde la întrebarea: "ce drepturi am eu".

Oricum, TREBUIE facută succesiunea. (apropro, soţii NU sunt RUDE, sunt soti! Rudenia este impediment la căsătorie).

Dacă eu sunt fiica tatalui meu (rude de gradul I) nu mă poate obliga nimeni să fiu şi moştenitoarea acestuia. Am libertatea sa NU VREAU. Din acest motiv e necesar sa fie făcută succesiunea chiar şi între rude de gradul I.
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2016
romascanu, moderator
:offtopic:
Romascanu a scris:
Am incercat, dar nu pricep mare lucru din ceea ce scrieti dvs.


Nici nu aveți ce, mesajele nu au nicio legătură între ele, sunt utilizatori diferiti, fiecare cu problema lui.
@zic, pe viitor deschideti subiect separat cu problema dvs, o data ca asa prevede regulamentul și apoi ca produceți confuzie și celui care a deschis subiectul și celor ce răspund.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mirela_ila mirela_ila A, UN PRIETEN A FOST CASATORIT 25 DE ANI CU ACTE IN REGULA, NU A AVUT COPII, IN URMA SOTIEI A RAMAS CU UN APARTAMENT SI CEVA TEREN , ACUM VREA SA FACA ... (vezi toată discuția)
Buna seara, varul meu a decedat, acesta neavand copii sau nepoti. ... alexm452 alexm452 Buna seara, Varul meu a decedat, acesta neavand copii sau nepoti. Casa si terenul este a parintilor tatalui meu, in casa a ramas fratele tatalui si sotia lui ... (vezi toată discuția)
Mostenire /cum pot intra in posesie? violeta t violeta t ACTE NECESARE,ETAPELE JURITICE Bunicul sotului a avut doi baieti,si a construit doua casa in doua curti diferite cu doua adrese,propietatile sant pe numele ... (vezi toată discuția)