avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa la cererea debitorului
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa la cererea debitorului

Buna ziua,
Se poate introduce cerre de insolventa de catre debitor?
Avem o linie de credit pe firma, iar banca ne-a anuntat ca nu o mai putem prelungi si va trebui returnata. Ne gandeam sa intram in insolventa pentru ca nu vom putea returna toti banii la banca. Linia de credit este garantata cu un contract de fidejusiune pe un apartament pe care mai exista o ipoteca.
Intrebarile mele sunt::
1. E o solutie insolventa, sau mai bine incercam sa ne intelegem cu banca ?
2. In caz de insolventa banca mai poate incerca sa recupereze datoria prin vanzarea acelui apartament? Ce se intampla cu cealalta ipoteca pe apartament?
3. Care va fi situatia celorlalti furnizori? Banii din incasarile curente vor fi directionati doar spre achitarea datoriei? Pentru ca atunci ne vom bloca la toti furnizorii...
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: bogdanakm , utilizator 17:57, 5 Decembrie 2012
Da, fidejusorul este unul dintre administratorii societatii, iar apartamentul este pe persoana fizica.
Cereti deschiderea procedurii insolventei cu aplicarea unui plan de reorganizare si incercati sa pastrati controlul asupra modului in care isi va desfasura activitatea pe perioada reorganizarii. Trebuie sa convingeti atat creditorii, cat si judecatorul sindic cu un plan bine-bine pus la punct prin care intr-un termen maxim aratat de lege puteti achita datoriile societatii. Va trebuie sustinere juridica, economica, din partea administratorului judiciar si a unor creditori chirografari. Aveti ceva de munca, sincer. Daca exista bunuri in patrimoniul societatii care pot fi valorificate ca sa stingeti datoria fata de banca, trebuie sa luati in considerare aceasta optiune. Eforturile pentru a controla si coordona obtinerea reorganizarii judiciare s-ar putea sa va depaseasca posibilitatile financiare, de resurse umane si logistice.
Va repet, din momentul deschiderii procedurii insolventei fidejusorul este o tinta sigura a eforturilor bancii de recuperare a creditului.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
O ultima intrebare : cunoasteti cazuri concrete de firme (mici) care au trecut prin procedura de insolventa si au iesit cu "fata curata"?
Multumesc.
Cunosc tot felul de cazuri dupa 10 ani de lucru in insolventa, fiecare situatie are particularitatile ei, mai ales in privinta reorganizarilor judiciare. Fata curata ... imi este greu sa-mi dau seama la ce va ganditi exact. Am avut proceduri in care s-au achitat debitele creditorilor inscrisi si au ramas si o multime de bani, de ordinul milioanelor de euro. In cazul dvs. cred ca cel mai indicat este sa nu intrati in insolventa, sa vindeti ceva din patrimoniu pentru a putea achita creditorul majoritar si sa tineti situatia sub control sa nu aveti niciun creditor cu o suma mai mare de pragul de 30.000 ron neachitat la termen. Intrarea in insolventa ii va crea probleme mari administratorului fidejusor. Nu este rau sa luati in calcul o restructurare a societatii, o reducere de personal, trimiterea unor angajati in somaj, reducerea cheltuielilor cu salariile si a altor cheltuieli, cautarea de noi oportunitati de afaceri. Faceti un audit financiar si juridic serios si luati cea mai buna decizie. Incercati sa aveti debitele fata de bugetele de stat si local achitate si sa accesati siteul SEAP pentru a depune oferte de participare in proceduri de achizitie publica pentru serviciile pe care le prestati.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Daca nu va intelegeti cu banca cred ca este oportunna deschiderea procedurii de insolventa si elaborarea unui plan de reorganizare. Pentru a cere deschiderea procedurii nu exista un prag minim de 30.000 lei cum a specificat un antevorbitor.
Daca depuneti un plan de reorganizare puteti sa va continuati activitatea, sa va administrati societatea sub supravegherea unui adm judiciar si puteti sa va reesasonati platile in baza planului
Nu cunosc ce activitate desfasurati dar in conditiile actuale cand piata imobiliara a scazut dramatic este mult mai convenabil pentru creditori sa accepte redresarea companiei printr-un plan decat intrarea in faliment si vanzarea activelor la un pret care nu ar acoperii decat in mica parte datoriile

Alte discuții în legătură

Cererea insolventei de catre mfp ContSters94259 ContSters94259 Societatea mea are datorii de 220 mil vechi la stat.Finantele au spus ca nu pot trece eu firma in insolventa deoarece am depasit ceva plafon...dar finantele ... (vezi toată discuția)
Insolventa societate comerciala care a solicitat creditorului esalonare de plati hades hades O societate cu care firma noastra are contract ne-a virat intr-o luna mai multa marfa decat am comandat..am refuzat primirea marfii in plus si am returnat-o cu ... (vezi toată discuția)
Insolventa Barabas Reka Barabas Reka As dori sa vad niste pareri in legatura cu insolventa, de fapt intrebarea ar fi care situatie este mai avantajoasa pentru o societate, daca introduce firma ... (vezi toată discuția)