avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pe cine sa chem in judecata???
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pe cine sa chem in judecata???

1). M - am judecat cu Asoc de Prop. pentru o suma de bani pe care eu nu o datoram, obiect de judecata (actiune in constatare); Instanta constata "..ca eu nu datorez suma respectiva Asc. de Prop." Sentinta definitiva si irevocabila.
2). M - am judecat din nou cu Asoc de Prop. cu obiect de judecata "obligatia de a face sau nu face". Instanta dispune "..obliga Asoc de Prop. sa radieze suma respectiva din listele de plata a cheltuielilor de intretinere si obligarea Asoc de Prop. sa - mi plateasca cheltuielile de judecata". Sentinta definitiva si irevocabila.
3). M - am adresat unui BEJ pentru a pune in executare Sentintele. Executarea nu s - a materializa, deoarece Asoc. de Prop. nu are cont deschis la nici o banca si toate incasarile si viramentele se fac prin contul administratorului care este o firma privata, si, hotararile ii sunt inopozabile, Deasemeni Asoc de Prop. ma trece cu suma respectiva de bani la intretinere, suma ce eu nu o datorez acesteea, mai mult Asoc. de Prop. calculeaza in continuare penalitati la suma respectiva. Intrebarea este pe cine sa dau in judecata? pe Presedintele Asoc. de Prop., pe ;embrii C,E. sau pe administrator, sau pe toti in solidar, pentru a respecta dispozitiile hotararilor respective ?:((
Cel mai recent răspuns: Manole Dumitru , utilizator 20:08, 22 Ianuarie 2016
Conform dispozitii in vigoare,L nr 230/2007
Art. 31
(1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.
(2) Presedintele asociatiei de proprietari supravegheaza si urmareste aplicarea hotararilor adunarii generale, respectarea prevederilor statutului si acordului de asociere, precum si aplicarea deciziilor comitetului executiv. Acesta, in functie de situatie, poate propune comitetului executiv sau adunarii generale, dupa caz, masuri impotriva celor care nu respecta regulile, regulamentele, hotararile si deciziile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale si statutare.

Art. 32


(2) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund personal sau in solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor, pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.

Nu va hazardati sa formulati plangere impotriva membrilor comitetului executiv si nici impotriva administratorului de imobil
Ar fi pacat dupa ce ati obtinut hotarari definitive favorabile sa le dati satisfactia sa vi se respinga actiunea
Parcurgeti procedura prealabila si notificati oficial presedintele de asociatie sa dispuna administratorului de imobil sa respecte si sa execute hotararea instantei de judecata,respectiv sa va achite cheltuielile de judecata,sa dispuna radierea sumele impuse in lista de intretinere sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Daca presedintele de asociatie refuza sa respecte hotararea judecatoreasca si nu raspunde la notificare in termenul stabilit,parcurgeti procedura prin mediator
Daca nici prin mediator presedintele de asociatie nu intelege sa respecte hotararea judecatoreasca,formulati actiune impotriva presedintelui de asociatie putand sa solicitati obligarea acestuia la plata inclusiv de daune
Succes !
Va multumesc, pentru raspunsul concret, Afirm ca presedintele a fost Notificat de mai multe ori dupa care am procedat la punerea in executare a hotararilor,,,insa au ramas fara nici un rezultat pozitiv deoarece Asoc de Prop. nu are vriun cont bancar prin care sa incaseze sume de bani. Cred ca cea mai plauzibila procedura este chemarea presedintelui in instanta pe temeiul de drept al art.32 alin.2 din Legea Nr.230/2007 si obligarea la plata de daune si daune interese. Va multumesc inca odata pentru ca eram sub semnul incertitudinii. =D>
Formulati actiune impotriva presedintelui de asociatie ,prin cerere principala in temeiul disp art 1528 NCC
Executarea silită a obligaţiilor

SECŢIUNEA a 3-a
Executarea silită în natură
Art. 1528
Executarea obligaţiei de a face
(1) În cazul neexecutării unei obligaţii de a face, creditorul poate, pe cheltuiala debitorului, să execute el însuşi ori să facă să fie executată obligaţia.
(2) Cu excepţia cazului în care debitorul este de drept în întârziere, creditorul poate să exercite acest drept numai dacă îl înştiinţează pe debitor fie odată cu punerea în întârziere, fie ulterior acesteia.


Si in cerere accesorie,in cadrul aceleiasi actiuni,solicitati si obligarea reprezentantului legal al asociatiei de proprietari la plata de daune-in temeiul disp art 32 al 2 din L nr 230/2007
Va multumesc frumos pentru raspunsul promt si concret. Deocamdata astept un raspuns de la Primaria Municipiului. Cei de la Primarie, chiar azi au inceput un vast control la Asoc de Prop. Si in functie de masurile ce se vor dispune, voi mere pe calea justitiei daca nu se rezolva pe aceasta cale, Va multumesc incaodat. O seara placuta va doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care ar fi temeiul de drept? Manole Dumitru Manole Dumitru Un un proprietar de apartament membrul al Asoc de Prop., cu cheltuielile de intretinere ale asociatiei la zi, poate actiona in instanta pe presedintele ... (vezi toată discuția)
Restantieri la intretinere RIZEAFLORICA RIZEAFLORICA Sunt Administrator intrun bloc unde avem restantieri. Le-am facut instiintari la toti restantieri cu semnatura de primire. Eu cunosc Legea 230/2007 dar ... (vezi toată discuția)
Conditiile prin care un presedinte poate initia un proces Sever Simion Sever Simion Care sunt conditiile obligatorii prin care un presedinte de asociatie, comitetul executiv poate introduce asociatia de proprietari intr-un proces impotriva ... (vezi toată discuția)