avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... CCR a stabilit ca dispozitiile din NCPP privind ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

CCR a stabilit ca dispozitiile din NCPP privind renuntarea la urmarirea penala sunt neconstitutionale

Miercuri, 20 ianuarie 2016, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.318 din Codul de procedură penală şi a constatat că acestea sunt neconstituţionale.
Curtea a reţinut că dispoziţiile criticate contravin principiului legalităţii, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum şi prevederilor art.124 alin.(1) coroborate cu art.126 alin.(1), potrivit cărora justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi se realizează prin instanţele judecătoreşti stabilite de lege.
Cel mai recent răspuns: Just-drept , utilizator 13:19, 15 Ianuarie 2018
După părerea mea au ales o soluție legislativa care este cea mai puțin adecvata dar este dreptul legiuitorului sa edicteze legea.
Era mult mai simplu și economicos cu amendă administrativa și modificarea mai multor texte de lege pentru a fi constituțională legea.
Probabil ca va rămâne în aceasta forma legea.
Este singur solutie posibila in momentul asta si este in acord cu decizia CCR.
Vechea reglementare cu art 18 8nd 1 ca și toate celelalte norme de drept pentru a se aplica amenda administrativa era constituțională.

Modificarea de care zic eu presupunea însă noi modificări legislative care de fapt erau vechi și constituționale cu strângere de bani la buget și nu cu risipa pentru o judecata pe camera preliminara care presupune costuri din partea statului.
În primul rand este o risipa de bani în afara de un deranj judiciar...care putea fi evitat cu ușurință.

Din păcate nu mai sunt cei vechi care sa faca legea ci cei noi care copiază adesea de la alte state si adesea de la cele care nu au un sistem judiciar grozav si apoi se observa ca sunt probleme de tot felul.
Mai este de observat ca dispare calea de atac impotriva solutiei de renuntare la urmarire penala de vreme ce este verificată sub aspectul legalităţii şi temeiniciei de prim-procurorul parchetului si apoi se transmite, spre confirmare, în termen de 10 zile de la data la care a fost emisă, judecătorului de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.
Clasare ramane singura solutie de neurmărire sau netrimitere în judecată care poate fi atacata.

Partea vatamata își va putea expune punctul de vedere la judecata.
E posibil ca partile vătămate sa vina și sa se opună la soluția procurorului în cazul furturilor din hypermarket.
In trecut nu atacau soluția procurorului de fel.
Își vor putea expune gratis punctul de vedere fără sa mai plătească cheltuieli judiciare.
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Ce se intampla? Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Art. 318 C. proc. pen. a fost declarat neconstitutional. Ce se intampla cu dosarele solutionate cu \"renuntare la urmarirea penala\"? Eu am depus plangere ... (vezi toată discuția)
Codul penal și codul de procedură penală, modificate în acord cu directivele europene și cu decizii ale curții constituționale pronunțate în perioada 2014-2016 Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Guvernul a modificat și completat, astăzi, prin ordonanță de urgență, Legea nr. 286/2009 privind Codul penal și Legea nr. 135/2010 privind Codul de ... (vezi toată discuția)
Am invocat neconstitutionalitatea art. 318 din cpp intr-un dosar care de abia acum se judeca eusaisapte eusaisapte am invocat neconstitutionalitatea art. 318 din CPP intr-un dosar care de abia acum se judeca Mai are rost sa sustin cererea dupa ce va fi abrogata, sau la ... (vezi toată discuția)