buna ziua . am avut o angajata si la inventar am gasit lipsa gestiune . contractul de munca inca nu l-am incheiat . ce trb sa fac sa recuperez paguba ??ma poate ajuta cineva ? ma refer la mag alimentar.
ce inseamna inca nu l-am incheiat , era angajata de o zi , gestiunea a fost predata cu inventar de predare primire semnat de ambele parti, daca nu este asa nu vad cum puteti recupera paguba, eventual o plangere la politie, dar munca la negru ,
HG 500/2011 Art. 2
(1) Incadrarea in munca a unei persoane se realizeaza, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 — Codul muncii, republicata, numai prin incheierea unui contract individual de munca, in temeiul caruia persoana fizica, in calitate de salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.
.....
Pentru recuperarea prejudiciului produs de salariaţi, în prezent, aveţi la îndemână următoarele modalităţi:
- acordul părţilor;
- acţiunea în justiţie.
Potrivit art. 254 alin.3 C.mun., în situaţia în care constataţi că salariatul dvs. a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, veţi putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării. Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Potrivit Hg 1091/2014, începând cu 1 iulie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat este de 1050 lei. Prin urmare, în prezent, contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor nu poate fi mai mare de 5250 lei.